banner top
WM Hunting logo

Česká republika

Header image

Sokolnictví

  • abecedně
  • latinsky
Puštík obecný

Puštík obecný

(Strix aluco)

Puštík obecný se zbarvením očí i peří podobá puštíku bělavému (Strix uralensis), je však mnohem menší a má o něco větší oči a kratší ocas. Jednoznačným rozpoznávacím znakem jsou tmavohnědé až černé oči, protože mimo puštíka bělavého a sovy pálené (Tyto alba) ostatní sovy u nás mají duhovku očí žlutou, resp. v případě výra a kalouse ušatého (Asio otus) pomerančovou. Má nápadně velkou kulatou hlavu...

Sýček obecný

Sýček obecný

(Athene noctua)

Sýček obecný byl dříve známý také jako sýc obecný. Ve starověkém Řecku byl uznáván jako posvátný pták, jelikož doprovázel bohyni moudrosti a boje Pallas Athenu. Odtud také pochází jeho rodové latinské jméno Athene. Sýček je malá sova velikosti kosa s širokou plochou hlavou a krátkým rýdovákem. Rozšířen je v severní Africe, celé Evropě krom Skandinávského poloostrova, na Blízkém Východě a ve středn...

Kulíšek nejmenší

Kulíšek nejmenší

(Glaucidium passerinum)

Kulíšek nejmenší je nejmenší evropskou sovou. Přestože je ale tak malý, je dosti odvážný. Žije především v tajze severní Evropy a v některých horských oblastech střední a jižní Evropy. V České republice je silně ohrožený a žije hlavně v oblasti oblasti jižních a západních Čech. Hmotnost samce bývá okolo 60 g, samice až 80 g. Kulíšek nejmenší měří pouhých 16 cm. Rozpětí křídel bývá okolo 40 cm. Sa...

Sovice krahujová

Sovice krahujová

(Surnia ulula)

Sovice krahujová je středně velká sova s dlouhým rýdovákem (až 19 cm), rozšířená především v euroasijských a severoamerických tajtách. Vyjímečně se některá zatoulá i k nám. Má robustní tělo dlouhé až 40 cm, kulatou hlavu a rozpětí křídel dosahuje až 80 cm. Hmotnost bývá okolo 325 až 370 g. Má nápadně dlouhý ocas a celkem krátká zaostřená křídla, která způsobují, že se v letu podobá dospělému jestř...

Sovice sněžní

Sovice sněžní

(Nyctea scandiaca)

Sovice sněžní (sněžná) je skoro tak velká jako výr. Samec je téměř čistě bílý. Samice má na těle příčné skvrny. Opeření je velmi husté a tvrdší než u ostatních sov. Zobák i drápy jsou skryty v houští rtů. Duhovka očí je jasně žlutá. Většinou hnízdí v tundrách a náhorních planinách nad hranicí lesů na území Evropy, Asie, Grónska i Kanady. Její rozšíření je závislé na dostupnosti její hlavní potravy...

Poštolka obecná

Poštolka obecná

(Falco tinnunculus)

Poštolka obecná je malý dravec velikosti holuba, který má typická sokolí, úzká zašpičatělá křídla, ale na sokola poměrně dlouhý ocas. Samec má hnědoskořicově zabarvený hřbet s tmavými skvrnami, nažloutlý spodek těla s podélnými skvrnkami, žluté nohy s černými drápy, šedou hlavu a šedý ocas se širokým černým koncovým pruhem. Samice a mladí ptáci jsou na spodní straně těla skvrnitější než samec. Roz...

banner right
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tímto souhlasíte. Rozumím