banner top
WM Hunting logo

Česká republika

Header image

Sokolnictví

Sýček obecný

Sýček obecný | (Athene noctua)

Sýček obecný byl dříve známý také jako sýc obecný. Ve starověkém Řecku byl uznáván jako posvátný pták, jelikož doprovázel bohyni moudrosti a boje Pallas Athenu. Odtud také pochází jeho rodové latinské jméno Athene. Sýček je malá sova velikosti kosa s širokou plochou hlavou a krátkým rýdovákem. Rozšířen je v severní Africe, celé Evropě krom Skandinávského poloostrova, na Blízkém Východě a ve střední Asii.

Mozaikovitě je rozšířen také po celé České republice. Hmotnost se pohybuje od 150 do 250 g. Rozpětí křídel bývá kolem 55 cm. Hřbet a hlavu má tmavě hnědou se světlejšími skvrnkami. Břicho má hnědě pruhované a spodní část ocasu a končetiny jsou bílé. Velmi výrazné jsou veliké žluté oči, zobák a bílý pruh nad očima. Díky kterému má sýček svůj charakteristický vážný výraz v obličeji. Samec a samice se zbarvením neliší, mláďata jsou měné kontrastní a světlejší. Sýček žije v trvalých párech.

Pobývá celoročně v otevřených krajinách, ale má rád i sady, zahrady, stará stromořadí a okraje vesnic. Je aktivní především v noci, díky kulturní krajině však občas vylétne i přes den. Jinak většinu dní tráví přikrčený ve svých pozorovatelnách a sleduje svým vážným pohledem okolí. V době toku a hnízdění se ozývá táhlým opakovaným hlubokým „půjď“, v rozčílení „kif“ nebo "kev“

Hlavní díl potravy tvoří především drobní hlodavci, nejčastěji je to hraboš polní. Nepohrdne ale ani hmyzem, ještěrkami, žábami nebo hady. Mláďata dostávají především žížaly. Toká v březnu a dubnu, hnízdo umísťuje do dutin starých stromů nebo výklenků zdí. Hnízdí však také ve věžích i ve stodolách, na půdách, v opuštěných budovách a dokonce i v ptačích budkách. Snůška bývá okolo 3 až 6 bílých vajec. Sýček se od jiných sov liší tím, že samice na vejcích začíná sedět až po snesení posledního vejce. Z čehož vyplývá, že pak nejsou mezi mláďaty značné věkové rozdíly. Mláďata začínají již ve dvou týdnech létat a po měsíci života se osamostatňují.

Zveřejněné fotografie jsou obsaženy v publikaci Tomáš Krivjanský: SOKOLNICTVÍ – 2. díl: Naši dravci a sovy, kterou vydalo vydavatelství EPOS (www.epos.sk) v tištěné podobě.

 

banner right
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tímto souhlasíte. Rozumím