banner top
WM Hunting logo

Česká republika

Header image

Sokolnictví

  • abecedně
  • latinsky
Káně lesní

Káně lesní

(Buteo buteo)

Náš nejhojnější dravec má charakteristickou letovou siluetu s dlouhými, mírně dozadu lomenými křídly s pěti prstovitými roztaženými ručními letkami a s krátkým širokým ocasem s nejméně šesti až deseti úzkými příčnými pruhy. Hlava jen mírně přečnívá přes linii křídel. Zabarvení je nejproměnlivější ze všech našich dravců - od nejčastějšího hnědoskvrnitého typu až po bílohnědé. Mladí ptáci mají na sp...

Krahujec obecný

Krahujec obecný

(Accipiter nisus)

Krahujec je malý dravec velikosti holuba. Má stejnou letovou siluetu jako jestřáb (krátká, široká křídla a dlouhý, úzký ocas, ale je však mnohem menší). Na spodní straně ocasu má čtyři hnědé příčné pruhy. Dospělí ptáci se podobají jestřábům i zabarvením zejména pak samička, která je šedá se zřetelnými příčnými proužky na světlejším spodku těla. Samec je na zádech modrošedý, ale na rozdíl od jestř...

Výr velký

Výr velký

(Bubo bubo)

Mysliveckou mluvu výra si můžete přečíst zde. Výr velký je naše nejznámější a největší sova. Díky impozantnímu vzhledu, mohutnosti a dravosti je označován za "krále noci" či "nočního orla", což si jako největší evropská sova plně zaslouží. Nad mohutným zobákem září nápadně velké, ohnivě oranžové oči. Prodloužená pírka vytvářejí na hlavě tzv "uši", které mohou být až 9 cm dlouhé. Rozpětím kříd...

Výreček malý

Výreček malý

Otus scoops

Výreček malý je jediná stěhovavá a druhá nejmenší sova žijící na našem území. Výreček je o něco menší než sýček obecný (Athene noctua). Má dlouhá a špičatá křídla o rozpětí 50 cm. Délka těla nepřesahuje 190 mm, křídel 153 mm a ocasu 66 mm při hmotnosti do 70 g. Šedohnědé skvrnité peří s příčnými i podélnými pruhy a čárkami plní ochrannou funkci (mimikry), jelikož splývá s kůrou stromů. Duhovka očí...

Sova pálená

Sova pálená

(Tyto alba)

Sova pálená patří mezi naše nejkrásnější sovy. Je velká asi jako holub hřivnáč (Columba palumbus). Tento tichý letec má poměrně dlouhé nohy ve tvaru písmene "X", které jsou opeřené až k drápům. Při rozpětí křídel 90 až 98 cm dosahuje délka těla až 34 cm. Hmotnost se pohybuje od 290 do 370 g (samec od 290 do 340 a samice od 310 do 370 g).  Od ostatních sov ji lze na první pohled rozeznat podle cha...

Luňák hnědý

Luňák hnědý

(Milvus migrans)

Luňák hnědý je přibližně stejně velký jako káně. V porovnání s luňákem červeným (Milvus milvus) má kratší a méně vykrojený ocas. Při kroužení se vykrojení široce roztaženého ocasu téměř ztrácí. Letová silueta se podobá luňákovi červenému, nemá však pět, ale šest ručních letek a tělo i křídla jsou jednobarevně tmavá a to rezavě tmavohnědá. Hlava je bledší. Zvyky, chování i hlasové projevy jsou podo...

banner right
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tímto souhlasíte. Rozumím