banner top
WM Hunting logo

Česká republika

Header image

Sokolnictví

Sovice krahujová

Sovice krahujová | (Surnia ulula)

Sovice krahujová je středně velká sova s dlouhým rýdovákem (až 19 cm), rozšířená především v euroasijských a severoamerických tajtách. Vyjímečně se některá zatoulá i k nám. Má robustní tělo dlouhé až 40 cm, kulatou hlavu a rozpětí křídel dosahuje až 80 cm. Hmotnost bývá okolo 325 až 370 g. Má nápadně dlouhý ocas a celkem krátká zaostřená křídla, která způsobují, že se v letu podobá dospělému jestřábovi.  

Svrchní strana křídel a ocas je světle až tmavě hnědý s bílými skvrnkami. Na ocase nahrazují skvrnky bílé proužky. Spodní strana těla bývá světlá s černými proužky a příčně vlnkovaná. Temeno hlavy a zadní strana hrdla je šedobílá. Velice nápadné jsou velké žluté oči a zobák. Samec i samice jsou shodně zbarvení. Mláďata částečně přepeřují od července do září, dospělí úplně od července do října. Hlasovým projevem v době rozmnožování je výrazné „try try try“. Má skvěle vyvinutý zrak i sluch, který dokáže zachytit i menšího živočicha pod vrstvou sněhu nebo pod zemí. Loví i během dne a sedá si s oblibou na vrcholky stromů. Živí se drobnými savci a ptáky (těmi především v zimě).

Nejraději obsazuje opuštěná hnízda jiných větších ptáků. Samice klade jen jednu snůšku vajec ročně a hnízdí od května do června. Obvykle naklade 5 až 13 vajec v 1 až 2 denním intervalu. Na vejcích sedí samice, občas ji vystřídá i samec, který většinou pro ni přináší potravu. Inkubační doba je 23 až 30 dní a oba rodiče si hnízdo nepřetržitě chrání. V 5. až 6. týdnu dokáží již mláďata létat a koncem srpna se osamostatňují. Pohlavně dospělí bývají po 1. roce života.

Zveřejněný text je obsažen v publikaci Tomáš Krivjanský: SOKOLNICTVÍ – 2. díl: Naši dravci a sovy, kterou vydalo vydavatelství EPOS (www.epos.sk) v tištěné podobě.

 

banner right
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tímto souhlasíte. Rozumím