banner top
WM Hunting logo

Česká republika

Header image

Sokolnictví

  • abecedně
  • latinsky
Výreček malý

Výreček malý

Otus scoops

Výreček malý je jediná stěhovavá a druhá nejmenší sova žijící na našem území. Výreček je o něco menší než sýček obecný (Athene noctua). Má dlouhá a špičatá křídla o rozpětí 50 cm. Délka těla nepřesahuje 190 mm, křídel 153 mm a ocasu 66 mm při hmotnosti do 70 g. Šedohnědé skvrnité peří s příčnými i podélnými pruhy a čárkami plní ochrannou funkci (mimikry), jelikož splývá s kůrou stromů. Duhovka očí...

Výr velký

Výr velký

(Bubo bubo)

Mysliveckou mluvu výra si můžete přečíst zde. Výr velký je naše nejznámější a největší sova. Díky impozantnímu vzhledu, mohutnosti a dravosti je označován za "krále noci" či "nočního orla", což si jako největší evropská sova plně zaslouží. Nad mohutným zobákem září nápadně velké, ohnivě oranžové oči. Prodloužená pírka vytvářejí na hlavě tzv "uši", které mohou být až 9 cm dlouhé. Rozpětím kříd...

Včelojed lesní

Včelojed lesní

(Pernis apivorus)

Tento středně velký dravec s poměrně malou, jemně formovanou (holubovou) hlavou připomíná káně, ale je o něco menší. Má štíhlejší letovou siluetu s hlavou vysunutou dopředu, užší křídla i ocas. Protáhlý zobák je poměrně štíhlý. Hlava bývá zřetelně barevně odlišena (bledší). Nejčastěji je hnědě zbarvený, ale vyskytují se i jedinci s bílým spodkem těla a kulatými nebo příčnými tmavými skvrnami. Na l...

Sýček obecný

Sýček obecný

(Athene noctua)

Sýček obecný byl dříve známý také jako sýc obecný. Ve starověkém Řecku byl uznáván jako posvátný pták, jelikož doprovázel bohyni moudrosti a boje Pallas Athenu. Odtud také pochází jeho rodové latinské jméno Athene. Sýček je malá sova velikosti kosa s širokou plochou hlavou a krátkým rýdovákem. Rozšířen je v severní Africe, celé Evropě krom Skandinávského poloostrova, na Blízkém Východě a ve středn...

Sýc rousný

Sýc rousný

(Aegolius funereus)

Je menší sova, která velikostí i zbarvením připomíná sýčka obecného (Athene noctua). Liší se však od něj především černým polem okolo očí, opeřenýma nohama (odtud jméno "rousný") a vzpřímenějším postojem. Rozeznat pohlaví na základě zbarvení je nemožné. Mláďata jsou celkově červeněji zbarvená a mají tmavý závoj. Sýc rousný je svrchu hnědý, s bílým skvrněním a světlým pruhem při kořeni křídla. Spo...

Sup mrchožravý

Sup mrchožravý

(Neophron percnopferus)

Sup mrchožravý se způsobem života, potravou, rozšířením i formou hnízdění (ve skalách) podobá supovi bělohlavého (Gyps fulvus). Odlišuje se však velikostí (tělo je dlouhé jen 58 až 66 cm), bělavým zbarvením s černými letkami na křídlech, delším klínovitým ocasem, delším zježeným nažloutlým opeřením na hlavě a krku, žlutým hrdlem a tváří černě zakončenou zahnutým zobákem. Je známý jako jediný drave...

banner right
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tímto souhlasíte. Rozumím