banner top
WM Hunting logo

Česká republika

Header image

Sokolnictví

  • abecedně
  • latinsky
Jestřáb lesní

Jestřáb lesní

(Accipiter gentilis)

Jestřáb sice velikostí připomíná káně, ale zcela se odlišuje letovou siluetou. Má poměrně krátká křídla a dlouhý ocas se širokými tmavými příčnými pruhy. Při pohledu zespodu působí světlejším dojmem. Sameček je asi o třetinu menší než samička. Mladý pták má tmavohnědá záda s bledším lemováním okrajů per a žlutohnědou hruď s výraznými tmavohnědými podélnými skvrnami ve tvaru kapky. Dospělý pták je...

Luňák červený

Luňák červený

(Milvus milvus)

Luňáka červeného si nelze v přírodě splést s žádným jiným dravcem, protože jako jediný má nápadně vykrojený ocas. Vykrojení je zjevné zejména při kroužení, kdy má doširoka roztažený ocas. Hlavu má při letu vysunutou dopředu, křídla jsou poměrně dlouhá a lomená - s pěti roztaženými ručními letkami. Tmavší zabarvení na ohybech křídel je od černých konců ručních letek odděleno světleji zbarveným peří...

Poštolka obecná

Poštolka obecná

(Falco tinnunculus)

Poštolka obecná je malý dravec velikosti holuba, který má typická sokolí, úzká zašpičatělá křídla, ale na sokola poměrně dlouhý ocas. Samec má hnědoskořicově zabarvený hřbet s tmavými skvrnami, nažloutlý spodek těla s podélnými skvrnkami, žluté nohy s černými drápy, šedou hlavu a šedý ocas se širokým černým koncovým pruhem. Samice a mladí ptáci jsou na spodní straně těla skvrnitější než samec. Roz...

Poštolka jižní

Poštolka jižní

(Falco naumanni)

Poštolka jižní se velikostí téměř shoduje s poštolkou obecnou (Falco tinnunculus) a i zbarvení má velmi podobné. Dospělý samec však nemá na zádech a křídlech tmavší skvrny a má bělavou hlavu. Rozhodujícím rozpoznávacím znakem jsou bílé drápy u obou pohlaví poštolky jižní. Mladí ptáci se zbarvením podobají samici, takže se ve volné přírodě jen problematicky rozlišují. Křídla poštolky jižní dosahují...

Poštolka rudonohá

Poštolka rudonohá

(Falco vespertinus)

Tento malý sokolovitý dravec během letu připomíná ostříže lesního (Falco subbuteo) je však o trochu menší a nemává tak rychle křídly. Je menší i než poštolka obecná (Falco tinnunculus), která má více zakrouhlý ocas. Dospělého samce si nelze splést, protože má nápadně tmavé zbarvení. Záda, hlava a prsa jsou tmavobřidlicově šedé, ale podchvostové krovky a opeření nohou je cihlové. Obě pohlaví sice m...

Dřemlík tundrový

Dřemlík tundrový

(Falco columbarius)

Dřemlík tundrový je menší než poštolka obecná (Falco tinnunculus) a poštolka rudonohá (Falco vespertinus). Je to nejmenší dravec vyskytující se u nás. Naproti typické siluetě sokolovitého dravce, tedy zašpičatělým křídlům a úzkému, poměrně krátkému ocasu si ho lidé někdy zaměňují s krahujcem obecným (Accipiter nisus). Dospělý sameček je na zádech modrošedý a zespodu rezavě žlutý s tmavšími podélný...

banner right
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tímto souhlasíte. Rozumím