banner top
WM Hunting logo

Česká republika

Header image

Sokolnictví

  • abecedně
  • latinsky
Jestřáb lesní

Jestřáb lesní

(Accipiter gentilis)

Jestřáb sice velikostí připomíná káně, ale zcela se odlišuje letovou siluetou. Má poměrně krátká křídla a dlouhý ocas se širokými tmavými příčnými pruhy. Při pohledu zespodu působí světlejším dojmem. Sameček je asi o třetinu menší než samička. Mladý pták má tmavohnědá záda s bledším lemováním okrajů per a žlutohnědou hruď s výraznými tmavohnědými podélnými skvrnami ve tvaru kapky. Dospělý pták je...

Krahujec obecný

Krahujec obecný

(Accipiter nisus)

Krahujec je malý dravec velikosti holuba. Má stejnou letovou siluetu jako jestřáb (krátká, široká křídla a dlouhý, úzký ocas, ale je však mnohem menší). Na spodní straně ocasu má čtyři hnědé příčné pruhy. Dospělí ptáci se podobají jestřábům i zabarvením zejména pak samička, která je šedá se zřetelnými příčnými proužky na světlejším spodku těla. Samec je na zádech modrošedý, ale na rozdíl od jestř...

Sýc rousný

Sýc rousný

(Aegolius funereus)

Je menší sova, která velikostí i zbarvením připomíná sýčka obecného (Athene noctua). Liší se však od něj především černým polem okolo očí, opeřenýma nohama (odtud jméno "rousný") a vzpřímenějším postojem. Rozeznat pohlaví na základě zbarvení je nemožné. Mláďata jsou celkově červeněji zbarvená a mají tmavý závoj. Sýc rousný je svrchu hnědý, s bílým skvrněním a světlým pruhem při kořeni křídla. Spo...

Sup hnědý

Sup hnědý

(Aegypius monachus)

Sup hnědý je největší evropský dravec. Tělo o hmotnosti od 7 do 12 kg je pokryto tmavohnědým peřím, které při letu nesou velmi dlouhá a široká křídla s rozpětím od 270 cm do 290 cm. Křídlo je dlouhé od 70,5 do 83 cm. Ocas je relativně krátký (od 33 do 40,5 cm). Celé hodiny vydrží kroužit na obloze využívajíc stoupavé vzdušné proudy, aby vypátral uhynulé zvíře. Pokud zdechlinu najde (zejména díky v...

Orel skalní

Orel skalní

(Aquila chrysaetos)

Letovou siluetu orla skalního kromě nápadné velikosti charakterizují široká, mírně lomená křídla se šesti (někteří ornitologové uvádějí pouze pět) prstově roztaženými ručními letkami, které jsou při kroužení prohnuté vzhůru. Na první ruční letce je zúžená vnitřní vlajka, na druhé až šesté letce jsou zúžené i venkovní prapory, což je typický znak skalního orla. Ocas je poměrně dlouhý a hlava při le...

Orel volavý

(Aquila clanga)

Orel volavý je středně velký orel, který vzácně migruje i přes naše území. Domovský areál tohoto orla tvoří severovýchodní Evropa, nejblížší hnízdiště má v Polsku. Nejpočetnější je na Ukrajině. Dospělý orel je velmi tmavý, z dálky se může jevit téměř černý. Mláďata mají bílé konce letek. Orel volavý je stěhovavý. Odlétá začátkem října a vrací se začátkem dubna. Jen velmi těžko se dá rozeznat od o...

banner right
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tímto souhlasíte. Rozumím