banner top
WM Hunting logo

Česká republika

Header image

Sokolnictví

  • abecedně
  • latinsky
Sup mrchožravý

Sup mrchožravý

(Neophron percnopferus)

Sup mrchožravý se způsobem života, potravou, rozšířením i formou hnízdění (ve skalách) podobá supovi bělohlavého (Gyps fulvus). Odlišuje se však velikostí (tělo je dlouhé jen 58 až 66 cm), bělavým zbarvením s černými letkami na křídlech, delším klínovitým ocasem, delším zježeným nažloutlým opeřením na hlavě a krku, žlutým hrdlem a tváří černě zakončenou zahnutým zobákem. Je známý jako jediný drave...

Sup bělohlavý

Sup bělohlavý

(Gyps fulvus)

Sup bělohlavý je menší než sup hnědý (Aegypius monachus), přesto mu patří druhé místo mezi evropskými dravci. Oba supi se podobají zejména stavbou těla. Tělesné rozměry supa bělohlavého jsou však proporcionálně menší (rozpětí od 255 do 275 cm, křídlo od 63 do 78 cm, ocas od 31 do 39,5 cm, běháky od 9,6 do 11,4 cm, zobák od 8 do 9,4 cm a hmotnost od 6 do 8,5 kg). Stejná je i potravinová specializac...

Sup hnědý

Sup hnědý

(Aegypius monachus)

Sup hnědý je největší evropský dravec. Tělo o hmotnosti od 7 do 12 kg je pokryto tmavohnědým peřím, které při letu nesou velmi dlouhá a široká křídla s rozpětím od 270 cm do 290 cm. Křídlo je dlouhé od 70,5 do 83 cm. Ocas je relativně krátký (od 33 do 40,5 cm). Celé hodiny vydrží kroužit na obloze využívajíc stoupavé vzdušné proudy, aby vypátral uhynulé zvíře. Pokud zdechlinu najde (zejména díky v...

Orel mořský

Orel mořský

(Haliaeetus albicilla)

Tohoto mohutného ptáka lze během těžkopádného letu snadno rozpoznat podle orlovitých, po celé délce stejně širokých (deskovitých) křídel se sedmi ručními letkami, bílého klínovitého ocasu a mohutného žlutého i během letu rozeznatelného zobáku. Dospělý pták je hnědý, jen hlavu a krk má světlehnědou a ocas čistě bílý. Mladí ptáci jsou zbarveni tmavěji a nemají bílý ocas. Je to náš největší orel s ro...

Orel křiklavý

Orel křiklavý

(Aquila pomarína)

Orel křiklavý je o trochu větší než káně, od kterého se liší typickou orlovitou siluetou. Má dlouhá, po celé délce stejně široká "deskovitá" křídla se sedmi prstovými roztaženými ručními letkami a poměrně krátký ocas. Linii křídel přečnívá dopředu vysunutá hlava na dlouhém krku, takže letová silueta dravce ve velké výšce připomíná kříž. Prvních šest prstově roztažených ručních letek má zúžené vnit...

Orel volavý

(Aquila clanga)

Orel volavý je středně velký orel, který vzácně migruje i přes naše území. Domovský areál tohoto orla tvoří severovýchodní Evropa, nejblížší hnízdiště má v Polsku. Nejpočetnější je na Ukrajině. Dospělý orel je velmi tmavý, z dálky se může jevit téměř černý. Mláďata mají bílé konce letek. Orel volavý je stěhovavý. Odlétá začátkem října a vrací se začátkem dubna. Jen velmi těžko se dá rozeznat od o...

banner right
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tímto souhlasíte. Rozumím