banner top
WM Hunting logo

Česká republika

Header image

Sokolnictví

  • abecedně
  • latinsky
Sýc rousný

Sýc rousný

(Aegolius funereus)

Je menší sova, která velikostí i zbarvením připomíná sýčka obecného (Athene noctua). Liší se však od něj především černým polem okolo očí, opeřenýma nohama (odtud jméno "rousný") a vzpřímenějším postojem. Rozeznat pohlaví na základě zbarvení je nemožné. Mláďata jsou celkově červeněji zbarvená a mají tmavý závoj. Sýc rousný je svrchu hnědý, s bílým skvrněním a světlým pruhem při kořeni křídla. Spo...

Kalous pustovka

Kalous pustovka

(Asio flammeus)

Kalous pustovka je nestálý kočovný druh sovy. S rozpětím křídel od 96 do 107 cm, při délce těla 34 až 42 cm a hmostnosti od 300 do 500g patří k středně velkým sovám. Od menšího kalouse ušatého se odlišuje krátkýma málo výraznýma ušima, černým peřím, orámovanýma očima a žlutou duhovkou. Nohy kalouse pustovky jsou opeřené až po prsty. Zobák a drápy jsou černé. Samice i samec jsou stejně zbarveni. N...

Kalous ušatý

Kalous ušatý

(Asio otus)

Kalous ušatý je naše nejrozšířenější a počtem nejhojnější sova.  Výrovi velkému (Bubo bubo) se podobá poměrně dlouhými pérovými "oušky", jakož i zbarvením. Je však mnohem menší. Relativně dlouhá křídla sahají až po konec ocasu, případně přes něj trochu přečnívají. S rozpětím křídel od 84 do 95 cm při délce těla 36 cm a hmotnosti od 220 do 320 g (samec 220 až 280; samice 250 až 370 g) patří mezi s...

Puštík bělavý

Puštík bělavý

(Strix uralensis)

Puštík bělavý se velmi podobá puštíkovi obecnému (Strix aluco) a to stavbou těla, zabarvením i žlutým zobákem, avšak je téměř o třetinu větší, i když tmavohnědé až černé oči má naopak menší, takže závoj kolem očí vypadá větší. Ochranné zbarvení opeření má dva základní odstíny - světlejší do šeda a tmavší do hněda. Samec je zbarven stejně jako samice. Opeření nohou přechází částečně i na prsty. Drá...

Puštík obecný

Puštík obecný

(Strix aluco)

Puštík obecný se zbarvením očí i peří podobá puštíku bělavému (Strix uralensis), je však mnohem menší a má o něco větší oči a kratší ocas. Jednoznačným rozpoznávacím znakem jsou tmavohnědé až černé oči, protože mimo puštíka bělavého a sovy pálené (Tyto alba) ostatní sovy u nás mají duhovku očí žlutou, resp. v případě výra a kalouse ušatého (Asio otus) pomerančovou. Má nápadně velkou kulatou hlavu...

Sýček obecný

Sýček obecný

(Athene noctua)

Sýček obecný byl dříve známý také jako sýc obecný. Ve starověkém Řecku byl uznáván jako posvátný pták, jelikož doprovázel bohyni moudrosti a boje Pallas Athenu. Odtud také pochází jeho rodové latinské jméno Athene. Sýček je malá sova velikosti kosa s širokou plochou hlavou a krátkým rýdovákem. Rozšířen je v severní Africe, celé Evropě krom Skandinávského poloostrova, na Blízkém Východě a ve středn...

banner right
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tímto souhlasíte. Rozumím