banner top
WM Hunting logo

Česká republika

Header image

Sokolnictví

Kulíšek nejmenší

Kulíšek nejmenší | (Glaucidium passerinum)

Kulíšek nejmenší je nejmenší evropskou sovou. Přestože je ale tak malý, je dosti odvážný. Žije především v tajze severní Evropy a v některých horských oblastech střední a jižní Evropy. V České republice je silně ohrožený a žije hlavně v oblasti oblasti jižních a západních Čech. Hmotnost samce bývá okolo 60 g, samice až 80 g. Kulíšek nejmenší měří pouhých 16 cm.

Rozpětí křídel bývá okolo 40 cm. Samec a samice jsou stejně zbarveni a to do tmavohněda s výraznými bílými skvrnkami. Spodní část těla bývá světlá s podélnými tmavými proužky. Mláďata mají hřbet více do červenohněda. Ocas mívá kulíšek také tmavohnědý, s bílými konci per. Zobák je žlutý, u kořene zelenavý. Opeřené nohy bývají špinavě bílé s hnědými skvrnkami, drápy černohnědé. Typické je pro něj nervózní potřásání rýdovákem.

Ozývá se především na jaře, vysokým pískavým hlasem. Jeho let je rychlý a přímý. Loví nejčastěji za soumraku, jen v době hnízdění vylétá i přes den, ale není příliš plachý. Dokonce je možné ho pozorovat poměrně zblízka, aniž ulétne. Hnízdo bývá ve stromové dutině, kam samice snáší 3 až 6 kulovitých nebo oválných bílých vajec. Sedí na nich 4 týdny, přičemž ji samec pravidelně krmí. Samice zůstává v hnízdě i po vylíhnutí mláďat, kde přebírá potravu od samce a krmí mladé. Mláďata opouští hnízdo po měsíci. Pohlavní dospělosti dosahují již 1 rok po narození. Hlavní složkou potravy jsou drobní hlodavci, ptáci a vyjímečně i hmyz. Někdy si dělá zásoby v dutinách stromů z ulovené kořisti. Na to, že je tak maličký, má silné spáry a loví dokonce i kořist, která je větší než on sám.

Zveřejněný text je obsažen v publikaci Tomáš Krivjanský: SOKOLNICTVÍ – 2. díl: Naši dravci a sovy, kterou vydalo vydavatelství EPOS (www.epos.sk) v tištěné podobě.

 

 

 

banner right
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tímto souhlasíte. Rozumím