banner top
WM Hunting logo

Česká republika

Header image

Sokolnictví

  • abecedně
  • latinsky
Orel nejmenší

Orel nejmenší

(Hieraaetus pennatus)

Orel nejmenší je velký přibližně jako káně. V letové siluetě se odlišuje více vysunutou hlavou, delším ocasem, jakož i charakteristickými orlími křídly se šesti prstovými roztaženými letkami. Vyskytuje se ve dvou barevných variantách. Světlejší forma má světle hnědý hřbet a bělavou spodní stranu. V tmavší formě je hřbet hnědý a spodní část těla světlehnědá. Obě barevné varianty mají ocas bez příčn...

Orel mořský

Orel mořský

(Haliaeetus albicilla)

Tohoto mohutného ptáka lze během těžkopádného letu snadno rozpoznat podle orlovitých, po celé délce stejně širokých (deskovitých) křídel se sedmi ručními letkami, bílého klínovitého ocasu a mohutného žlutého i během letu rozeznatelného zobáku. Dospělý pták je hnědý, jen hlavu a krk má světlehnědou a ocas čistě bílý. Mladí ptáci jsou zbarveni tmavěji a nemají bílý ocas. Je to náš největší orel s ro...

Orel křiklavý

Orel křiklavý

(Aquila pomarína)

Orel křiklavý je o trochu větší než káně, od kterého se liší typickou orlovitou siluetou. Má dlouhá, po celé délce stejně široká "deskovitá" křídla se sedmi prstovými roztaženými ručními letkami a poměrně krátký ocas. Linii křídel přečnívá dopředu vysunutá hlava na dlouhém krku, takže letová silueta dravce ve velké výšce připomíná kříž. Prvních šest prstově roztažených ručních letek má zúžené vnit...

Orel královský

Orel královský

(Aquila heliaca)

Orel královsky je nápadně velký, ale v porovnání s orlem skalním (Aquila chrysaetos) méně obratný dravec. Linii širokých, mírně zahnutých křídel se sedmi prstovými roztaženými ručními letkami v letové siluetě přečnívá dopředu vysunutá hlava. Ocas je relativně kratší s hustým pruhováním, přičemž koncový pruh je širší. Dospělý pták je (až na žlutohnědou hlavu a zadní část krku) tmavě hnědý se světle...

Moták stepní

(Circus macrourus)

Moták stepní je středně velký pták, který má tělo dlouhé 40 až 50 cm. Samec bývá zbarven převážně šedě s tmavými konci křídel, které jsou ze spodní strany čistě bílé. Samice je hnědá se světlejší spodní částí těla. Hnízdí na jihovýchodě Evropy a střední Asii a převážně zimují v Indii, Africe a na jihovýchodě Asie. Vyjímečně zavítají také na západ Evropy a na Britské ostrovy. Živí se malými savci a...

Moták pochop

Moták pochop

(Circus aeruginosus)

Moták pochop připomíná velikostí i zbarvením káně, je však mnohem štíhlejší. Odlišuje se i plachostí a charakteristickým letem, při kterém jsou konce pěti prstových roztažených ručních letek prohnuté vzhůru. Když krouží, křídla netvoří vodorovnou nosnou plochu, ale směřují šikmo vzhůru. Základní zbarvení samce je tmavohnědé. Část křídel a ocas jsou šedé, hlava a krk nažloutlé a břicho rezavé. Neop...

banner right
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tímto souhlasíte. Rozumím