banner top
WM Hunting logo

Česká republika

Header image

Sokolnictví

  • abecedně
  • latinsky
Sup hnědý

Sup hnědý

(Aegypius monachus)

Sup hnědý je největší evropský dravec. Tělo o hmotnosti od 7 do 12 kg je pokryto tmavohnědým peřím, které při letu nesou velmi dlouhá a široká křídla s rozpětím od 270 cm do 290 cm. Křídlo je dlouhé od 70,5 do 83 cm. Ocas je relativně krátký (od 33 do 40,5 cm). Celé hodiny vydrží kroužit na obloze využívajíc stoupavé vzdušné proudy, aby vypátral uhynulé zvíře. Pokud zdechlinu najde (zejména díky v...

Sup bělohlavý

Sup bělohlavý

(Gyps fulvus)

Sup bělohlavý je menší než sup hnědý (Aegypius monachus), přesto mu patří druhé místo mezi evropskými dravci. Oba supi se podobají zejména stavbou těla. Tělesné rozměry supa bělohlavého jsou však proporcionálně menší (rozpětí od 255 do 275 cm, křídlo od 63 do 78 cm, ocas od 31 do 39,5 cm, běháky od 9,6 do 11,4 cm, zobák od 8 do 9,4 cm a hmotnost od 6 do 8,5 kg). Stejná je i potravinová specializac...

Sovice sněžní

Sovice sněžní

(Nyctea scandiaca)

Sovice sněžní (sněžná) je skoro tak velká jako výr. Samec je téměř čistě bílý. Samice má na těle příčné skvrny. Opeření je velmi husté a tvrdší než u ostatních sov. Zobák i drápy jsou skryty v houští rtů. Duhovka očí je jasně žlutá. Většinou hnízdí v tundrách a náhorních planinách nad hranicí lesů na území Evropy, Asie, Grónska i Kanady. Její rozšíření je závislé na dostupnosti její hlavní potravy...

Sovice krahujová

Sovice krahujová

(Surnia ulula)

Sovice krahujová je středně velká sova s dlouhým rýdovákem (až 19 cm), rozšířená především v euroasijských a severoamerických tajtách. Vyjímečně se některá zatoulá i k nám. Má robustní tělo dlouhé až 40 cm, kulatou hlavu a rozpětí křídel dosahuje až 80 cm. Hmotnost bývá okolo 325 až 370 g. Má nápadně dlouhý ocas a celkem krátká zaostřená křídla, která způsobují, že se v letu podobá dospělému jestř...

Sova pálená

Sova pálená

(Tyto alba)

Sova pálená patří mezi naše nejkrásnější sovy. Je velká asi jako holub hřivnáč (Columba palumbus). Tento tichý letec má poměrně dlouhé nohy ve tvaru písmene "X", které jsou opeřené až k drápům. Při rozpětí křídel 90 až 98 cm dosahuje délka těla až 34 cm. Hmotnost se pohybuje od 290 do 370 g (samec od 290 do 340 a samice od 310 do 370 g).  Od ostatních sov ji lze na první pohled rozeznat podle cha...

Sokol stěhovavý

Sokol stěhovavý

(Falco peregrínus)

Sokol stěhovavý je dravec, velikosti vrány až jestřába, s charakteristickou siluetou, tedy s dlouhými zašpičatělými křídly a s dozadu se zužujícím ocasem s krátkými ocasními brky. Dospělí ptáci se zabarvením podobají jestřábovi. Spodní strana těla je na bledém podkladu hustě příčně pruhovaná a vrch je břidlicově šedý. Černá hlava s tmavším knírem přechází do bílého hrdla. Ozobí a neopeřené stojáky...

banner right
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tímto souhlasíte. Rozumím