banner top
WM Hunting logo

Česká republika

Header image

Sokolnictví

  • abecedně
  • latinsky
Káně rousná

Káně rousná

(Buteoo logopus)

Káně rousná je jen o málo větší než káně lesní (Buteo buteo). Siluety obou druhů jsou téměř stejné, jen káně rousná má trochu delší křídla. Dají se však spolehlivě rozpoznat podle zabarvení, jelikož káně rousná má bílý ocas s širokým tmavým pruhem. Navíc má bledší zabarvení, větší tmavé skvrny na břiše a ohybech křídel. Od káněte lesního se odlišuje i opeřením stojáků až po prsty, s výjimkou úzkéh...

Krahujec obecný

Krahujec obecný

(Accipiter nisus)

Krahujec je malý dravec velikosti holuba. Má stejnou letovou siluetu jako jestřáb (krátká, široká křídla a dlouhý, úzký ocas, ale je však mnohem menší). Na spodní straně ocasu má čtyři hnědé příčné pruhy. Dospělí ptáci se podobají jestřábům i zabarvením zejména pak samička, která je šedá se zřetelnými příčnými proužky na světlejším spodku těla. Samec je na zádech modrošedý, ale na rozdíl od jestř...

Kulíšek nejmenší

Kulíšek nejmenší

(Glaucidium passerinum)

Kulíšek nejmenší je nejmenší evropskou sovou. Přestože je ale tak malý, je dosti odvážný. Žije především v tajze severní Evropy a v některých horských oblastech střední a jižní Evropy. V České republice je silně ohrožený a žije hlavně v oblasti oblasti jižních a západních Čech. Hmotnost samce bývá okolo 60 g, samice až 80 g. Kulíšek nejmenší měří pouhých 16 cm. Rozpětí křídel bývá okolo 40 cm. Sa...

Luňák červený

Luňák červený

(Milvus milvus)

Luňáka červeného si nelze v přírodě splést s žádným jiným dravcem, protože jako jediný má nápadně vykrojený ocas. Vykrojení je zjevné zejména při kroužení, kdy má doširoka roztažený ocas. Hlavu má při letu vysunutou dopředu, křídla jsou poměrně dlouhá a lomená - s pěti roztaženými ručními letkami. Tmavší zabarvení na ohybech křídel je od černých konců ručních letek odděleno světleji zbarveným peří...

Luňák hnědý

Luňák hnědý

(Milvus migrans)

Luňák hnědý je přibližně stejně velký jako káně. V porovnání s luňákem červeným (Milvus milvus) má kratší a méně vykrojený ocas. Při kroužení se vykrojení široce roztaženého ocasu téměř ztrácí. Letová silueta se podobá luňákovi červenému, nemá však pět, ale šest ručních letek a tělo i křídla jsou jednobarevně tmavá a to rezavě tmavohnědá. Hlava je bledší. Zvyky, chování i hlasové projevy jsou podo...

Moták lužní

Moták lužní

(Circus pygargus)

Moták lužní je znatelně menší a štíhlejší než káně i moták pilich (Circus cyaneus). Na letové siluetě jsou na úzkých křídlech rozeznatelné pouze čtyři prstové roztažené ruční letky, proto se zdá, že dlouhá křídla jsou na konci užší. Samec je celý šedý s černými loketními letkami, tmavým pásem na vrchní části křídel a bledě rezavými skvrnami po bocích břicha. Na rozdíl od motáka pilicha (Circus cya...

banner right
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tímto souhlasíte. Rozumím