banner top
WM Hunting logo

Česká republika

Header image

Sokolnictví

  • abecedně
  • latinsky
Orel nejmenší

Orel nejmenší

(Hieraaetus pennatus)

Orel nejmenší je velký přibližně jako káně. V letové siluetě se odlišuje více vysunutou hlavou, delším ocasem, jakož i charakteristickými orlími křídly se šesti prstovými roztaženými letkami. Vyskytuje se ve dvou barevných variantách. Světlejší forma má světle hnědý hřbet a bělavou spodní stranu. V tmavší formě je hřbet hnědý a spodní část těla světlehnědá. Obě barevné varianty mají ocas bez příčn...

Orel skalní

Orel skalní

(Aquila chrysaetos)

Letovou siluetu orla skalního kromě nápadné velikosti charakterizují široká, mírně lomená křídla se šesti (někteří ornitologové uvádějí pouze pět) prstově roztaženými ručními letkami, které jsou při kroužení prohnuté vzhůru. Na první ruční letce je zúžená vnitřní vlajka, na druhé až šesté letce jsou zúžené i venkovní prapory, což je typický znak skalního orla. Ocas je poměrně dlouhý a hlava při le...

Orel stepní

Orel stepní

(Aquila rapas / nipalensis)

Ve volné přírodě se orel stepní dá jen těžko rozeznat od přibližně stejně velkého orla volavého (Aquila clanga) a orla křiklavého (Aquila pomarina). Široká křídla jsou při letu zakončena sedmi výrazně prstově roztaženými ručními letkami. Dospělí ptáci jsou jednobarevně hnědí, až na černé letky se šedě mramorovanými vnitřními praporci na kraji křídel. Světle vroubené jsou i křídlové krovky. Kormide...

Orel volavý

(Aquila clanga)

Orel volavý je středně velký orel, který vzácně migruje i přes naše území. Domovský areál tohoto orla tvoří severovýchodní Evropa, nejblížší hnízdiště má v Polsku. Nejpočetnější je na Ukrajině. Dospělý orel je velmi tmavý, z dálky se může jevit téměř černý. Mláďata mají bílé konce letek. Orel volavý je stěhovavý. Odlétá začátkem října a vrací se začátkem dubna. Jen velmi těžko se dá rozeznat od o...

Orlík krátkoprstý

Orlík krátkoprstý

(Circeatus gallicus)

Orlík krátkoprstý je patrně větší než káně. Křídla jsou delší a pěti prstové roztažené letky se na konci zužují. Dospělí ptáci jsou na hřbetě šedohnědí a zespod světlí, s pásy hnědých skvrn táhnoucími se přes hruď a křídla. Hlava, vole, konce letek a pruhy na ocase jsou tmavší. Duhovka očí je žlutá. Mladí ptáci jsou zespodu hnědí s velkými skvrnami. Orlík má holé běháky modrošedé barvy, pokryté še...

Orlovec říční

Orlovec říční

(Pandion haliaetus)

Orlovec říční je větší než káně. Charakteristickým znakem orlovce jsou dlouhá poměrně úzká a lomená křídla jen se čtyřmi při letu roztaženými ručními letkami na konci. Převládající bledé zabarvení spodku těla nápadně kontrastuje s černohnědými zády. Po bílé hlavě se přes oko táhne tmavý pás a na ohybech křídel jsou zespodu tmavé skvrny. Úzký ocas je také tmavě pruhovaný. Mocný protáhlý zobák s dlo...

banner right
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tímto souhlasíte. Rozumím