Pan šéfkuchař Jiří Faltys představuje "špíz z bažanta s cumberland omáčkou a bramborovými mřížkami"
- Na 4 porce budeme potřebovat:
600 g vykoštěné maso z bažanta; 200 g anglická slanina; 200 g červená cibule; 150 ml olej; 1 pomeranč; 1 dcl červené víno; 100 g rybízová marmeláda
100 g brusinkový kompot; 20 g dijonské hořčice; 800 g brambor; Worcesterská omáčka; Sůl; Mletý černý pepř
- Postup:
Kousky vykostěného bažanta nakrájíme na kousky osolíme, opepříme a napícháme na špíz střídavě s kousky anglické slaniny a červené cibule. Vše napícháme střídavě na špíz. Špíz opečeme zprudka ze všech stran na rozpáleném oleji a poté pomaleji dopečeme na pánvi nebo v troubě.
Cumberland omáčku si připravíme z kůry 1 pomeranče nakrájeného na jemné nudličky, přidáme červené víno, šťávu z pomeranče a spolu povaříme cca 5 minut. Na závěr přidáme rybízovou marmeládu, brusinkový kompot, dijonskou hořčici a kapku worcesterské omáčky. Vše krátce převaříme a vychladíme. Omáčku budeme podávat zvlášť.
Z oloupaných brambor si vytvoříme bramborové mřížky. Brambory lze usmažit v rozpáleném oleji nebo ve zdravější variantě upéct na plechu v troubě třeba společně se špízem.
Více se o panu Faltysovi dozvíte zde.