Srnčí se šípkovou omáčkou a mandlovými kroketami
Na 4 - 6 porcí budeme potřebovat:
- 1kg srnčí kýty, 300g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel), 200g cibule, 50g povidel, 200ml šípkového pyré, 50g cukru, 10cl octa, divoké koření,
- snítek rozmarýnu, 100g másla, 25g sádla, 500ml červeného vína, 50g hladké mouky, 300g polohrubé mouky, 150g sádla, Sůl, 500g brambor, 4 vejce, 100g plátkových mandlí, 100g strouhanky
Postup přípravy:
Připravíme základ z kořenové zeleniny a cibule, když je zelenina orestovaná do zlatova přidáme cukr, koření, necháme zkaramelizovat a přidáme ocet. Poté necháme krátce odvařit a postupně přidáváme povidla (pyré).
Přidáme srnčí kýtu, kterou jsme si svázali do válečku, orestujeme ze všech stran, osolíme opepříme a zalijeme vínem, dusíme do měkka. Maso vyjmeme a připravíme si jíšku, s kterou zahustíme omáčku. Dochutíme.
- Krokety
Z vody, sádla a mouky si připravíme odpalované těsto, které se nám nelepí na stěny hrnce. Do vychladlého těsta přidáme nastrouhané brambory, vejce a mandle, sůl a vymícháme těsto, které obalujeme v trojobalu a smažíme později na sádle.
Autor: šéfkuchař Martin Jindra z Koleje a menzy Univerzity Karlovy v Praze