banner top
WM Hunting logo

Česká republika

Header image

Sokolnictví

  • abecedně
  • latinsky
Výr velký

Výr velký

(Bubo bubo)

Mysliveckou mluvu výra si můžete přečíst zde. Výr velký je naše nejznámější a největší sova. Díky impozantnímu vzhledu, mohutnosti a dravosti je označován za "krále noci" či "nočního orla", což si jako největší evropská sova plně zaslouží. Nad mohutným zobákem září nápadně velké, ohnivě oranžové oči. Prodloužená pírka vytvářejí na hlavě tzv "uši", které mohou být až 9 cm dlouhé. Rozpětím kříd...

Sýček obecný

Sýček obecný

(Athene noctua)

Sýček obecný byl dříve známý také jako sýc obecný. Ve starověkém Řecku byl uznáván jako posvátný pták, jelikož doprovázel bohyni moudrosti a boje Pallas Athenu. Odtud také pochází jeho rodové latinské jméno Athene. Sýček je malá sova velikosti kosa s širokou plochou hlavou a krátkým rýdovákem. Rozšířen je v severní Africe, celé Evropě krom Skandinávského poloostrova, na Blízkém Východě a ve středn...

Kalous ušatý

Kalous ušatý

(Asio otus)

Kalous ušatý je naše nejrozšířenější a počtem nejhojnější sova.  Výrovi velkému (Bubo bubo) se podobá poměrně dlouhými pérovými "oušky", jakož i zbarvením. Je však mnohem menší. Relativně dlouhá křídla sahají až po konec ocasu, případně přes něj trochu přečnívají. S rozpětím křídel od 84 do 95 cm při délce těla 36 cm a hmotnosti od 220 do 320 g (samec 220 až 280; samice 250 až 370 g) patří mezi s...

Kalous pustovka

Kalous pustovka

(Asio flammeus)

Kalous pustovka je nestálý kočovný druh sovy. S rozpětím křídel od 96 do 107 cm, při délce těla 34 až 42 cm a hmostnosti od 300 do 500g patří k středně velkým sovám. Od menšího kalouse ušatého se odlišuje krátkýma málo výraznýma ušima, černým peřím, orámovanýma očima a žlutou duhovkou. Nohy kalouse pustovky jsou opeřené až po prsty. Zobák a drápy jsou černé. Samice i samec jsou stejně zbarveni. N...

Orel stepní

Orel stepní

(Aquila rapas / nipalensis)

Ve volné přírodě se orel stepní dá jen těžko rozeznat od přibližně stejně velkého orla volavého (Aquila clanga) a orla křiklavého (Aquila pomarina). Široká křídla jsou při letu zakončena sedmi výrazně prstově roztaženými ručními letkami. Dospělí ptáci jsou jednobarevně hnědí, až na černé letky se šedě mramorovanými vnitřními praporci na kraji křídel. Světle vroubené jsou i křídlové krovky. Kormide...

Orel křiklavý

Orel křiklavý

(Aquila pomarína)

Orel křiklavý je o trochu větší než káně, od kterého se liší typickou orlovitou siluetou. Má dlouhá, po celé délce stejně široká "deskovitá" křídla se sedmi prstovými roztaženými ručními letkami a poměrně krátký ocas. Linii křídel přečnívá dopředu vysunutá hlava na dlouhém krku, takže letová silueta dravce ve velké výšce připomíná kříž. Prvních šest prstově roztažených ručních letek má zúžené vnit...

banner right
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tímto souhlasíte. Rozumím