banner top
WM Hunting logo

Česká republika

Header image

Sokolnictví

  • abecedně
  • latinsky
Orlovec říční

Orlovec říční

(Pandion haliaetus)

Orlovec říční je větší než káně. Charakteristickým znakem orlovce jsou dlouhá poměrně úzká a lomená křídla jen se čtyřmi při letu roztaženými ručními letkami na konci. Převládající bledé zabarvení spodku těla nápadně kontrastuje s černohnědými zády. Po bílé hlavě se přes oko táhne tmavý pás a na ohybech křídel jsou zespodu tmavé skvrny. Úzký ocas je také tmavě pruhovaný. Mocný protáhlý zobák s dlo...

Sovice sněžní

Sovice sněžní

(Nyctea scandiaca)

Sovice sněžní (sněžná) je skoro tak velká jako výr. Samec je téměř čistě bílý. Samice má na těle příčné skvrny. Opeření je velmi husté a tvrdší než u ostatních sov. Zobák i drápy jsou skryty v houští rtů. Duhovka očí je jasně žlutá. Většinou hnízdí v tundrách a náhorních planinách nad hranicí lesů na území Evropy, Asie, Grónska i Kanady. Její rozšíření je závislé na dostupnosti její hlavní potravy...

Sup mrchožravý

Sup mrchožravý

(Neophron percnopferus)

Sup mrchožravý se způsobem života, potravou, rozšířením i formou hnízdění (ve skalách) podobá supovi bělohlavého (Gyps fulvus). Odlišuje se však velikostí (tělo je dlouhé jen 58 až 66 cm), bělavým zbarvením s černými letkami na křídlech, delším klínovitým ocasem, delším zježeným nažloutlým opeřením na hlavě a krku, žlutým hrdlem a tváří černě zakončenou zahnutým zobákem. Je známý jako jediný drave...

Luňák červený

Luňák červený

(Milvus milvus)

Luňáka červeného si nelze v přírodě splést s žádným jiným dravcem, protože jako jediný má nápadně vykrojený ocas. Vykrojení je zjevné zejména při kroužení, kdy má doširoka roztažený ocas. Hlavu má při letu vysunutou dopředu, křídla jsou poměrně dlouhá a lomená - s pěti roztaženými ručními letkami. Tmavší zabarvení na ohybech křídel je od černých konců ručních letek odděleno světleji zbarveným peří...

Luňák hnědý

Luňák hnědý

(Milvus migrans)

Luňák hnědý je přibližně stejně velký jako káně. V porovnání s luňákem červeným (Milvus milvus) má kratší a méně vykrojený ocas. Při kroužení se vykrojení široce roztaženého ocasu téměř ztrácí. Letová silueta se podobá luňákovi červenému, nemá však pět, ale šest ručních letek a tělo i křídla jsou jednobarevně tmavá a to rezavě tmavohnědá. Hlava je bledší. Zvyky, chování i hlasové projevy jsou podo...

Orel nejmenší

Orel nejmenší

(Hieraaetus pennatus)

Orel nejmenší je velký přibližně jako káně. V letové siluetě se odlišuje více vysunutou hlavou, delším ocasem, jakož i charakteristickými orlími křídly se šesti prstovými roztaženými letkami. Vyskytuje se ve dvou barevných variantách. Světlejší forma má světle hnědý hřbet a bělavou spodní stranu. V tmavší formě je hřbet hnědý a spodní část těla světlehnědá. Obě barevné varianty mají ocas bez příčn...

banner right
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tímto souhlasíte. Rozumím