banner top
WM Hunting logo

Česká republika

Header image

Sokolnictví

Výreček malý

Výreček malý | Otus scoops

Výreček malý je jediná stěhovavá a druhá nejmenší sova žijící na našem území. Výreček je o něco menší než sýček obecný (Athene noctua). Má dlouhá a špičatá křídla o rozpětí 50 cm. Délka těla nepřesahuje 190 mm, křídel 153 mm a ocasu 66 mm při hmotnosti do 70 g. Šedohnědé skvrnité peří s příčnými i podélnými pruhy a čárkami plní ochrannou funkci (mimikry), jelikož splývá s kůrou stromů. Duhovka očí je žlutá. Na hlavě má péřová ouška. Loví výhradně v noci. V potravě převažuje hmyz, větší druhy nočních motýlů, brouci a kobylky. Často sbírá housenky a červy, ale dokáže ulovit i myši, hraboše a mladé ptáky. V dubnu přilétá na naše území ze zimovišť v jižní Africe a v září se vrací zpět.

Hnízdí v dutinách stromů a rád obsazuje hnízda jiných ptáků a hnízdní budky. Samice sedí už na prvním bílém, mírně se lesknoucím vejci, které snáší v květnu. Na konci 24 až 25 denní inkubace se postupně vylíhne 4 až 5 mláďat. Samec na vejcích nesedí, ale přináší potravu samici. Rodiče se starají o mláďata na hnízdě 21 až 22 dní. Rodina zůstává pohromadě i po vylétnutí mláďat. Dokrmují je až do srpna. Výreček malý má v oblibě teplé jižní stráně na okrajích lesů, staré sady, parky, vinice a pastviny s osamocenými stromy a hojným výskytem hmyzu. Ozývá se typickým monotónním hlasem "fju, fju, fju ...". Jelikož jde o stěhovavý druh, vyskytuje se na jihu palearktické, v orientální a etiopské oblasti. Obývá celou jižní Evropu od Pyrenejského poloostrova až po Kaspické moře. Severní hranici rozšíření tvoří severní Francie a jižní části Švýcarska, Rakouska, Slovenska, Ukrajiny a Ruska. Hnízdí i v severozápadní Africe od Maroka po Tunis. Jako stěhovavý a noční druh se v sokolnictví nepoužívá. 

Zveřejněný text je obsažen v publikaci Tomáš Krivjanský: SOKOLNICTVÍ – 2. díl: Naši dravci a sovy, kterou vydalo vydavatelství EPOS (www.epos.sk) v tištěné podobě.

banner right
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tímto souhlasíte. Rozumím