Srnčí se šípkovou omáčkou
- Budeme potřebovat:
- 1 kg srnčího hřbetu, 100 g slaniny, 2 mrkve, 1 petržel, půlku celeru, 50 g másla, 2 cibule, 6 kuliček nového koření, 10 kuliček pepře, 3 bobkové listy, snítku tymiánu, 4 polévkové lžíce šípkové marmelády, 2 dl červeného vína, hladkou mouku
Chceme-li, aby chuť masa opravdu vynikla, je vhodné ho nechat odležet – dozrát v mořidlech. Recepty na mořidla najdete v naší myslivecké kuchařce v sekci mořidla. Maso před samotnou přípravou odblaníme a prošpikujeme slaninou, nejlépe 24 hodin předem. Poté si orestujeme slaninu, maso, cibuli, nakrájenou zeleninu, přidáme koření, podlijeme horkou vodou a pečeme v troubě při 200°C 2 až 3 hodiny. Maso poté vyjmeme, z výpeku odstraníme koření a rozmixujeme. Poté si marmeládu smícháme s vínem, přidáme hladkou mouku a přilijeme do výpeku. Chvíli povaříme a podáváme nejlépe s houskovým knedlíkem.