banner top
WM Hunting logo

Česká republika

Header image

Myslivecká kuchařka

Srnčí kýta na víně s bramborovými plackami a zelím z červené řepy

Srnčí kýta na víně s bramborovými plackami a zelím z červené řepy
  • Na 10 porcí budeme potřebovat

1,5 kg srnčí kýty, 150 g anglické slaniny, 300 g mrkve, 150 g petržele, 200 g celeru, 350 g cibule, 150 g másla, 60 g hladké mouky, 4 g nového koření, 2 g bobkového listu, 3 g celého pepře, 4 g čerstvého tymiánu, 5 g soli, 75 g cukru, 1,5 l vody, 2 polévkové lžíce 8 % octa, 350 ml červeného vína, 60 g rajčatového protlaku, kůru z jednoho citrónu

  • Vodu svaříme s octem a kořením, 1/2 vína a 1/2 zeleniny a necháme vychladnout. Maso našpikujeme a zarolujeme. Na maso vždy naléváme zchladlý lák (mořidlo) a necháme odležet 1-2 dny. Průběžně obracíme cca po 12 hodinách. Maso vyjmeme, osušíme, osolíme, okořeníme jemně sekaným tymiánem a opečeme na másle ze všech stran. Vyjmeme a ve výpeku opečeme a na zbylém másle orestujeme zeleninu s cibulí do zlatova. Poté zarestujeme cukr, protlak a zaléváme mořidlem popřípadě vodou a dusíme maso nejlépe přes noc při teplotě 80°C. Měkké maso vyjmeme, dohustíme jíškou, dostatečně provaříme, propasírujeme a dochutíme cukrem a solí

Místo mořidla můžeme maso podlévat červeným vínem. Servírujeme s bramborovou placičkou a marinovanou červenou řepou.

 Bramborové placky         

  • Na 10 porcí budeme potřebovat

2000 g brambor, 300 g jemné krupice, 25 g soli, 1 vejce, 250 g oleje nebo vepřového sádla na opečení 

Uvařené a oloupané brambory jemně nastrouháme a smícháme s vejcem, moukou a osolíme. Takto připravenou směs rozválíme na placku vysokou cca 1,5 cm a vypichujeme placky, které opékáme na sádle nebo oleji.

Červená řepa na víně s bílým balsamicem

  • 1 kg červené řepy, 1 velkou cibuli, 100 ml oleje, 100 ml červeného vína, 100 ml bílého octa balsamico, 200 g cukru krupice, pepř, sůl

Červenou řepu omyjeme a uvaříme ve slupce do měkka. Po vychladnutí ji oloupeme a nakrájíme na silnější plátky, které rozkrájíme na nudličky. Cibuli nakrájíme na jemno a orestujeme na rozpáleném oleji, k tomu přidáme řepu, víno, 100 ml bílého octa balsamico, sůl a pepř. Chvíli dusíme, vyrestujeme, poté přidáme cukr a necháme zkaramelizovat. Chvíli ještě dusíme a nakonec dochutíme. 

24.04.2015
Vladimír Šmejkal
Zpět
banner right