banner top
WM Hunting logo

Česká republika

Header image

Myslivecká kuchařka

Šéfkuchař Roman Rendl ze Zámku Liblice doporučuje

Šéfkuchař Roman Rendl ze Zámku Liblice doporučuje

Dančí hřbet se zelenou čočkou, slaninou a šípkovou omáčkou

Suroviny

kosti 5 kg, drcená rajčata 0,3 kg, červené víno 1l, mrkev 0,1 kg, celer 0,1 kg, cibule 0,1 kg, máslo 0,2 kg, šalotka 0,05 kg, tymián 3 snítky, dančí hřbet 2 kg, sůl a pepř dle chuti, čočka 0,5 kg, slanina 0,3 kg, šípkový džem extra  0,4 kg, cukr a citrón dle chuti

 

  • Zvěřinový jus

Dančí kosti dáme do trouby předehřáté na 165 stupňů a pečeme cca 1 hodinu. Do hrnce nalijeme červené víno a svaříme na půl. Přidáme pečené kosti, drcená rajčata a na pánvi orestovanou mrkev, celer a cibuli (zeleniny jen malé množství). Zalijeme dostatečným množstvím vody a táhneme při teplotě 95 stupňů asi 30 hodin. Poté vývar přecedíme přes jemný špičák. V hrnci přepustíme máslo, přidáme nakrájenou šalotku s tymiánem. Lehce orestujeme, přidáme přecezený vývar a svaříme na konzistenci oleje.

  • Dančí hřbet

Očištěný dančí hřbet osolíme a opepříme. Hřbet ze všech stran zprudka opečeme na rozpálené pánvi a vložíme do trouby. Maso dopékáme při teplotě 130°c asi 15 minut.

  • Čočka

Předem namočenou čočku uvaříme téměř do měkka, na rozpálenou pánev dáme na kostičky nakrájenou slaninu a lehce vyškvaříme. Přilijeme zvěřinový vývar, přidáme čočku, osolíme, opepříme, lehce svaříme a zahustíme částí másla.

  • Šípková omáčka

Do zvěřinového jusu přidáme šípkový džem extra, vše dohromady svaříme na táhlou konzistenci, dochutíme solí, cukrem, kapkou citrónu a zašleháme část másla. 

Nechte si chutnat!

Foto: www.zamek-liblice.cz

banner right