Prezident Asociace kuchařů a cukrářů ČR představuje - Hruškový tarte tatin, sorbet z calvadosu
Hruškový tarte tatin
· Hrušky 1200 g
· Máslo 30 g
· Krupicový cukr 100 g
· Listové těsto 30 g
Na dno pánve rozprostřeme máslo smíchané s cukrem. Hrušky oloupeme zbavíme jadřinců a nakrájíme na osminky. Poté je vyskládáme vedle sebe na pánev s máslem a cukrem. Celou pánev začneme pomalu zahřívat na plotně a necháme hrušky pomalu karamelizovat. Až se nám udělá na spodu pánve tmavší karamel zakryjeme pánev vyrolovaným listovým těstem a dáme péct do trouby na 170°C asi na 13 minut – než se těsto upeče dozlatova.
Sorbet z calvadosu
· Cukr 200 g
· Jablečná šťáva 500 ml
· Calvados 100 ml
· Bílek z jednoho vejce
Jablečnou šťávu zavaříme s cukrem, necháme vychladnout a přidáme calvados s bílkem. Poté základ na sorbet dáme do stroje na zmrzlinu a vymrazíme na sorbet.