Jelení plec špikovaná se smetanovou omáčkou, perníkovým knedlíkem a brusinkami

Potřebné suroviny
jelení plec, slanina, mrkev, celer, petržel, cibule, cukr, citron, hořčice, vývar, bobkový list, černý pepř, nové kořeni, sůl, tymián, smetana, perník na strouhání
Postup přípravy
Vykostěnou jelení plec nakrájíme na kousky, které prošpikujeme slaninou. Mrkev, celer, petržel si očistíme a nakrájíme na kostičky a orestujeme na oleji.
V polovině restování přidáme oloupanou na hrubo nakrájenou cibuli. Ke konci zarestujeme trochu cukru a oloupaný na plátky nakrájený citron spolu s trochou hořčice. Zalijeme vývarem a přidáme bobkový list, celý černý pepř, nové koření, sůl a trochu tymiánu. Prošpikovanou plec zprudka opečeme a přidáme do zeleninového základu. Dusíme do měkka, pak maso vyndáme a šťávu zahustíme světlou jíškou, provaříme, přecedíme a na konci zjemníme smetanou.
Do klasického těsta na houskový knedlík přidáme na malé kostičky nakrájený perník na strouhání, vytvoříme knedlíky a uvaříme.
Jiří Faltys
Více na jeho webových stránkách www.hodinovysefkuchar.cz
email: hodinovysefkuchar@gmail.com