Jelen / sladké brambory / krupice / červené zelí doporučuje Antonín Bradáč z Electroluxu
- Suroviny
jehněčí hřbet, jelení krk, červené víno, mrkev, petržel, celer, cibule, rozmarýn, sladké brambory (batáty), smetana ke šlehání 33%, máslo, krupice, mléko, vejce, červené zelí, cukr, zeleninový vývar, masový vývar
- Postup
Jelení hřbet očistíme a ochutíme solí a pepřem. Při podávání opečeme na oleji spolu s bylinkou a česnekem. Z každé strany pečeme 3min. dle velikosti.
- Jelení ragů
Jelení krk očistíme a nakrájíme na požadované tvary. Orestujeme na oleji a vyjmeme z pánve. Ve stejné pánvi orestujeme cibuli s kořenovou zeleninou, přidáme rozmarýn a jalovec.
Zalijeme červeným vínem a svaříme. Poté vložíme zpět maso a zalijeme masovým vývarem. Dusíme doměkka. Omáčku vycedíme a maso si uchováme. Omáčku svaříme do požadované konzistence. Při podávání vrátíme maso do omáčky.
- Pyré ze sladkých brambor
Brambory upečeme ve slupce (160C-1.30h) a poté oloupeme. Brambory propasírujeme a vmícháme smetanu spolu s máslem. Dochutíme solí.
- Krupicové noky
Mléko s máslem přivedeme k varu a vmícháme krupici. Mícháme tak dlouho dokud se nám krupice lehce nepřichytí na dně. Poté necháme vychladnout. Do krupicové směsi přidáme vejce, dochutíme solí. Vytvarované noky vaříme v osolené vodě.
- Červené zelí
Zelí si nakrájíme na tenké plátky. Z bílého cukru si připravíme světlý karamel a přidáme zelí. Zalijeme červeným vínem s červeným octem a necháme zredukovat. Poté zalijeme zeleninovým vývarem a dusíme doměkka.