Prezident Asociace kuchařů a cukrářů ČR představuje - Consomée z bažanta, pošírované křepelčí vejce
Consomée
· Bažantí kosti 4 kg
· Mrkev 300g
· Petržel 100g
· Cibule 100g
· Tymián 5 snítků
· Celý pepř 5 kuliček
· Nové koření 5 kuliček
· Česnek 5 stroužků
· Bílky z 6 vajec
· Bažantí prso 200g
· Madeira 100ml
Bažantí kosti dáme na plech a dáme je do trouby na 140°C pomalu péct po dobu 1,5 hodiny. Dvě třetiny zeleniny a všechno koření budeme pozvolna restovat do hnědé barvy v hrnci. Poté přidáme upečené kosti a zalejeme vodou – vývar necháme táhnout asi 4 -5 hodin. Poté vycedíme a zachladíme. Bokem si nameleme na hrubo bažantí maso, smícháme ho s bílkama a zbylou třetinou zeleniny. Hmotu dáme do prochladlého vývaru a pomalu přivedeme k varu. Bílky nám začnou zachytávat nečistotu z vývaru a maso nám polévku zintenzivní. Takto budeme Consomée táhnout asi jednu hodinu. Asi uprostřed tepelné úpravy do polévky přilejeme madeiru. Po hodině sundáme z plotny a přes platýnko consomée přecedíme.
Pošírované křepelčí vejce
· Křepelčí vejce 4ks
· Ocet 100ml
· Voda 1000ml
Vodu přivedeme s octem k varu a stáhneme. Křepelčí vejce si rozklepneme a dáme do převařené vody a necháme asi 1 minutu velice pomalu pošírovat. Poté vejce vyndáme a dáme do polévkového talíře a zalejeme naším Consomée.