banner top
WM Hunting logo

Česká republika

Header image

Myslivecká kuchařka

Ošetření zvěře po lovu

Ošetření zvěře po lovu
  • Ošetření drobné zvěře srstnaté (zajíc, králík)

Po ulovení se doporučuje zajíce co nejdříve vymačkat (zbavit moči). Někteří odborníci však poukazují na skutečnost, že v případě poranění zažívacího traktu brokem, můžeme jeho obsah vytlačit do dutiny břišní a tím urychlit znehodnocení kusu zvěřiny.

Jak postupovat?

Zajíce zavěsíme hlavou dolů nejlépe do průvanu na chladném místě a stáhneme z kůže. Zajíc nebo králík se stahuje tzv. do pytle. A to od zadních běhů, kde provedeme řez vnitřní stranou běhů až k řitnímu otvoru a stahujeme srstí dovnitř, i s předními běhy a hlavou. Takto stažené zvíře vyvrhneme.

Břišní dutinu otevřeme tak, že provedeme řez od řitního otvoru k prsní kosti. Je nutné si dávat pozor na to, abychom neprořízli střeva. Poté se rozřízne spoj u zadních běhů (tzv. zámek) a vyřízne se konečník. Směrem k hrudníku se pak vytáhnou střeva, odstraní se žlučový váček z jater i s kouskem okolní tkáně. Pak se rozřízne hrudní koš až ke spodní čelisti, vyjmeme srdce, plíce a vytáhneme hrtan a jícen. Nakonec z hlavy odstraníme oči a odblaníme. Nesmíme zapomenout odstranit i všechny zbytky barvy (krve) a nečistot.

  • Ošetření pernaté zvěře

Pernatou zvěř, chceme-li uchovávat déle, je třeba vyháčkovat (odstranit střeva). Háček si můžeme připravit ze silnějšího drátu nebo kusu dřeva. Háček se pak zastrčí do řitního otvoru a několikrát se jim opatrně zatočí. Pak háčkem vytáhneme kousek střeva, háček vyvlékneme a střívka vytáhneme rukou. Vytahování musí být velmi jemné, abychom nepoškodili střeva. Ale ani takto připravenou zvěř bychom neměli skladovat déle než 2 až 3 týdny.

Škubání

Peří se škube směrem k hlavě a vyvržení se provede krátkým řezem od kloaky až k hrudní kosti. Obsah dutiny včetně volete vyjmeme, vypláchneme pitnou vodou a zavěsíme nejlépe do chladícího boxu.

  • Ošetření spárkaté zvěře

Zvěř by se měla stahovat a dělit v čistém prostředí s vhodnými nástroji. Před tzv. rušením je nutné ulovené zvíře správně stáhnout.

U spárkáté zvěře se spojí řezy na krku a hrudníku, na předních bězích se vede řez po vnitřní straně běhů až k hrudníku. Na zadních bězích provedeme řez také vnitřní stranou až k zámku. Srnčí, jelení, dančí a mufloní kůže se stahuje tlakem prstů a pěsti s pomocí nože. Naopak škára divokého prasete musí být celá stahovaná nožem, jelikož sádlo nám neumožní otlačení rukou. Ani při tomto úkonu nesmíme zapomínat na hygienu. Kůži i škáru pro vyčinění je vhodné nasolit a stočit.

 

banner right