banner top
WM Hunting logo

Česká republika

Header image

Sokolnictví

  • abecedně
  • latinsky

Orel volavý

(Aquila clanga)

Orel volavý je středně velký orel, který vzácně migruje i přes naše území. Domovský areál tohoto orla tvoří severovýchodní Evropa, nejblížší hnízdiště má v Polsku. Nejpočetnější je na Ukrajině. Dospělý orel je velmi tmavý, z dálky se může jevit téměř černý. Mláďata mají bílé konce letek. Orel volavý je stěhovavý. Odlétá začátkem října a vrací se začátkem dubna. Jen velmi těžko se dá rozeznat od o...

Orlík krátkoprstý

Orlík krátkoprstý

(Circeatus gallicus)

Orlík krátkoprstý je patrně větší než káně. Křídla jsou delší a pěti prstové roztažené letky se na konci zužují. Dospělí ptáci jsou na hřbetě šedohnědí a zespod světlí, s pásy hnědých skvrn táhnoucími se přes hruď a křídla. Hlava, vole, konce letek a pruhy na ocase jsou tmavší. Duhovka očí je žlutá. Mladí ptáci jsou zespodu hnědí s velkými skvrnami. Orlík má holé běháky modrošedé barvy, pokryté še...

Orlovec říční

Orlovec říční

(Pandion haliaetus)

Orlovec říční je větší než káně. Charakteristickým znakem orlovce jsou dlouhá poměrně úzká a lomená křídla jen se čtyřmi při letu roztaženými ručními letkami na konci. Převládající bledé zabarvení spodku těla nápadně kontrastuje s černohnědými zády. Po bílé hlavě se přes oko táhne tmavý pás a na ohybech křídel jsou zespodu tmavé skvrny. Úzký ocas je také tmavě pruhovaný. Mocný protáhlý zobák s dlo...

Ostříž lesní

Ostříž lesní

(Falco subbuteo)

Ostříž lesní je malý dravec velikosti holuba, který zbarvením a chováním připomíná sokola stěhovavého (Falco peregrinus). Má úzká, v poměru k tělu dlouhá, dozadu zvednutá křídla a relativně krátký úzký ocas. Na spodní straně je bělavý s podélnými tmavými proužky a na zádech tmavě břidlicově šedý, opeření nohou a předchvostové krovky jsou rezavočervené. Tmavá hlava a široké vousy kontrastují s bílý...

Poštolka jižní

Poštolka jižní

(Falco naumanni)

Poštolka jižní se velikostí téměř shoduje s poštolkou obecnou (Falco tinnunculus) a i zbarvení má velmi podobné. Dospělý samec však nemá na zádech a křídlech tmavší skvrny a má bělavou hlavu. Rozhodujícím rozpoznávacím znakem jsou bílé drápy u obou pohlaví poštolky jižní. Mladí ptáci se zbarvením podobají samici, takže se ve volné přírodě jen problematicky rozlišují. Křídla poštolky jižní dosahují...

Poštolka obecná

Poštolka obecná

(Falco tinnunculus)

Poštolka obecná je malý dravec velikosti holuba, který má typická sokolí, úzká zašpičatělá křídla, ale na sokola poměrně dlouhý ocas. Samec má hnědoskořicově zabarvený hřbet s tmavými skvrnami, nažloutlý spodek těla s podélnými skvrnkami, žluté nohy s černými drápy, šedou hlavu a šedý ocas se širokým černým koncovým pruhem. Samice a mladí ptáci jsou na spodní straně těla skvrnitější než samec. Roz...

banner right
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tímto souhlasíte. Rozumím