banner top
WM Hunting logo

Česká republika

Header image

Sokolnictví

  • abecedně
  • latinsky
Poštolka rudonohá

Poštolka rudonohá

(Falco vespertinus)

Tento malý sokolovitý dravec během letu připomíná ostříže lesního (Falco subbuteo) je však o trochu menší a nemává tak rychle křídly. Je menší i než poštolka obecná (Falco tinnunculus), která má více zakrouhlý ocas. Dospělého samce si nelze splést, protože má nápadně tmavé zbarvení. Záda, hlava a prsa jsou tmavobřidlicově šedé, ale podchvostové krovky a opeření nohou je cihlové. Obě pohlaví sice m...

Raroh velký

Raroh velký

(Falco cherrug)

Raroh velký je dravec velký skoro jako káně, od kterého se odlišuje charakteristickými zoubky po obou stranách zobáku (vrchní čelisti) a typickou sokolovitou siluetou, tedy úzkými zašpičatělými křídly a úzkým ocasem. Na rozdíl od sokola stěhovavého (Falco peregrinus) má relativně delší, ke konci se nezužující ocas, který se při manévrování rozprostře. Dále má tmavé, na zádech rezavohnědé peří a po...

Sokol stěhovavý

Sokol stěhovavý

(Falco peregrínus)

Sokol stěhovavý je dravec, velikosti vrány až jestřába, s charakteristickou siluetou, tedy s dlouhými zašpičatělými křídly a s dozadu se zužujícím ocasem s krátkými ocasními brky. Dospělí ptáci se zabarvením podobají jestřábovi. Spodní strana těla je na bledém podkladu hustě příčně pruhovaná a vrch je břidlicově šedý. Černá hlava s tmavším knírem přechází do bílého hrdla. Ozobí a neopeřené stojáky...

Sup bělohlavý

Sup bělohlavý

(Gyps fulvus)

Sup bělohlavý je menší než sup hnědý (Aegypius monachus), přesto mu patří druhé místo mezi evropskými dravci. Oba supi se podobají zejména stavbou těla. Tělesné rozměry supa bělohlavého jsou však proporcionálně menší (rozpětí od 255 do 275 cm, křídlo od 63 do 78 cm, ocas od 31 do 39,5 cm, běháky od 9,6 do 11,4 cm, zobák od 8 do 9,4 cm a hmotnost od 6 do 8,5 kg). Stejná je i potravinová specializac...

Sup hnědý

Sup hnědý

(Aegypius monachus)

Sup hnědý je největší evropský dravec. Tělo o hmotnosti od 7 do 12 kg je pokryto tmavohnědým peřím, které při letu nesou velmi dlouhá a široká křídla s rozpětím od 270 cm do 290 cm. Křídlo je dlouhé od 70,5 do 83 cm. Ocas je relativně krátký (od 33 do 40,5 cm). Celé hodiny vydrží kroužit na obloze využívajíc stoupavé vzdušné proudy, aby vypátral uhynulé zvíře. Pokud zdechlinu najde (zejména díky v...

Sup mrchožravý

Sup mrchožravý

(Neophron percnopferus)

Sup mrchožravý se způsobem života, potravou, rozšířením i formou hnízdění (ve skalách) podobá supovi bělohlavého (Gyps fulvus). Odlišuje se však velikostí (tělo je dlouhé jen 58 až 66 cm), bělavým zbarvením s černými letkami na křídlech, delším klínovitým ocasem, delším zježeným nažloutlým opeřením na hlavě a krku, žlutým hrdlem a tváří černě zakončenou zahnutým zobákem. Je známý jako jediný drave...

banner right
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tímto souhlasíte. Rozumím