banner top
WM Hunting logo

Česká republika

Header image

Sokolnictví

  • abecedně
  • latinsky
Orlík krátkoprstý

Orlík krátkoprstý

(Circeatus gallicus)

Orlík krátkoprstý je patrně větší než káně. Křídla jsou delší a pěti prstové roztažené letky se na konci zužují. Dospělí ptáci jsou na hřbetě šedohnědí a zespod světlí, s pásy hnědých skvrn táhnoucími se přes hruď a křídla. Hlava, vole, konce letek a pruhy na ocase jsou tmavší. Duhovka očí je žlutá. Mladí ptáci jsou zespodu hnědí s velkými skvrnami. Orlík má holé běháky modrošedé barvy, pokryté še...

Moták pilich

Moták pilich

(Cicus cyaneus)

Moták pilich je štíhlý dravec s dlouhými, poměrně úzkými křídly s pěti při letu roztaženými ručními letkami a dlouhým ocasem. Je menší než káně, ale mnohem mohutnější než moták lužní, oproti kterému má i širší křídla. U tohoto druhu je markantní pohlavní dimorfismus nejen ve velikosti, ale i ve zabarvení peří. Samec je světlešedý. Prstové letky jsou efektně černé, loketní letky šedivě vroubené a n...

Káně rousná

Káně rousná

(Buteoo logopus)

Káně rousná je jen o málo větší než káně lesní (Buteo buteo). Siluety obou druhů jsou téměř stejné, jen káně rousná má trochu delší křídla. Dají se však spolehlivě rozpoznat podle zabarvení, jelikož káně rousná má bílý ocas s širokým tmavým pruhem. Navíc má bledší zabarvení, větší tmavé skvrny na břiše a ohybech křídel. Od káněte lesního se odlišuje i opeřením stojáků až po prsty, s výjimkou úzkéh...

Káně bělochvostá

Káně bělochvostá

(Buteo Rufinus)

Káně bělochvostá je větší a mohutnější než káně lesní (Buteo buteo). Má širší křídla a i patice ručních letek je výrazněji prstovitě roztažená. Ve zbarvení peří převažuje rezavá barva, jen hlava je světlá. Rezavý ocas je většinou bez příčných pásů. Délka těla je 60 až 65 cm. Rozpětí křídel dosahuje 130 až 155 cm a průměrná hmotnost samce je 1100 g a samice 1300 g. Tento dravec pochází ze Střední...

Káně lesní

Káně lesní

(Buteo buteo)

Náš nejhojnější dravec má charakteristickou letovou siluetu s dlouhými, mírně dozadu lomenými křídly s pěti prstovitými roztaženými ručními letkami a s krátkým širokým ocasem s nejméně šesti až deseti úzkými příčnými pruhy. Hlava jen mírně přečnívá přes linii křídel. Zabarvení je nejproměnlivější ze všech našich dravců - od nejčastějšího hnědoskvrnitého typu až po bílohnědé. Mladí ptáci mají na sp...

Orel stepní

Orel stepní

(Aquila rapas / nipalensis)

Ve volné přírodě se orel stepní dá jen těžko rozeznat od přibližně stejně velkého orla volavého (Aquila clanga) a orla křiklavého (Aquila pomarina). Široká křídla jsou při letu zakončena sedmi výrazně prstově roztaženými ručními letkami. Dospělí ptáci jsou jednobarevně hnědí, až na černé letky se šedě mramorovanými vnitřními praporci na kraji křídel. Světle vroubené jsou i křídlové krovky. Kormide...

banner right
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tímto souhlasíte. Rozumím