banner top
WM Hunting logo

Česká republika

Header image

Sokolnictví

  • abecedně
  • latinsky
Orel mořský

Orel mořský

(Haliaeetus albicilla)

Tohoto mohutného ptáka lze během těžkopádného letu snadno rozpoznat podle orlovitých, po celé délce stejně širokých (deskovitých) křídel se sedmi ručními letkami, bílého klínovitého ocasu a mohutného žlutého i během letu rozeznatelného zobáku. Dospělý pták je hnědý, jen hlavu a krk má světlehnědou a ocas čistě bílý. Mladí ptáci jsou zbarveni tmavěji a nemají bílý ocas. Je to náš největší orel s ro...

Sup bělohlavý

Sup bělohlavý

(Gyps fulvus)

Sup bělohlavý je menší než sup hnědý (Aegypius monachus), přesto mu patří druhé místo mezi evropskými dravci. Oba supi se podobají zejména stavbou těla. Tělesné rozměry supa bělohlavého jsou však proporcionálně menší (rozpětí od 255 do 275 cm, křídlo od 63 do 78 cm, ocas od 31 do 39,5 cm, běháky od 9,6 do 11,4 cm, zobák od 8 do 9,4 cm a hmotnost od 6 do 8,5 kg). Stejná je i potravinová specializac...

Poštolka rudonohá

Poštolka rudonohá

(Falco vespertinus)

Tento malý sokolovitý dravec během letu připomíná ostříže lesního (Falco subbuteo) je však o trochu menší a nemává tak rychle křídly. Je menší i než poštolka obecná (Falco tinnunculus), která má více zakrouhlý ocas. Dospělého samce si nelze splést, protože má nápadně tmavé zbarvení. Záda, hlava a prsa jsou tmavobřidlicově šedé, ale podchvostové krovky a opeření nohou je cihlové. Obě pohlaví sice m...

Poštolka obecná

Poštolka obecná

(Falco tinnunculus)

Poštolka obecná je malý dravec velikosti holuba, který má typická sokolí, úzká zašpičatělá křídla, ale na sokola poměrně dlouhý ocas. Samec má hnědoskořicově zabarvený hřbet s tmavými skvrnami, nažloutlý spodek těla s podélnými skvrnkami, žluté nohy s černými drápy, šedou hlavu a šedý ocas se širokým černým koncovým pruhem. Samice a mladí ptáci jsou na spodní straně těla skvrnitější než samec. Roz...

Ostříž lesní

Ostříž lesní

(Falco subbuteo)

Ostříž lesní je malý dravec velikosti holuba, který zbarvením a chováním připomíná sokola stěhovavého (Falco peregrinus). Má úzká, v poměru k tělu dlouhá, dozadu zvednutá křídla a relativně krátký úzký ocas. Na spodní straně je bělavý s podélnými tmavými proužky a na zádech tmavě břidlicově šedý, opeření nohou a předchvostové krovky jsou rezavočervené. Tmavá hlava a široké vousy kontrastují s bílý...

Sokol stěhovavý

Sokol stěhovavý

(Falco peregrínus)

Sokol stěhovavý je dravec, velikosti vrány až jestřába, s charakteristickou siluetou, tedy s dlouhými zašpičatělými křídly a s dozadu se zužujícím ocasem s krátkými ocasními brky. Dospělí ptáci se zabarvením podobají jestřábovi. Spodní strana těla je na bledém podkladu hustě příčně pruhovaná a vrch je břidlicově šedý. Černá hlava s tmavším knírem přechází do bílého hrdla. Ozobí a neopeřené stojáky...

banner right
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tímto souhlasíte. Rozumím