banner top
WM Hunting logo

Česká republika

Header image

Sokolnictví

  • abecedně
  • latinsky
Poštolka jižní

Poštolka jižní

(Falco naumanni)

Poštolka jižní se velikostí téměř shoduje s poštolkou obecnou (Falco tinnunculus) a i zbarvení má velmi podobné. Dospělý samec však nemá na zádech a křídlech tmavší skvrny a má bělavou hlavu. Rozhodujícím rozpoznávacím znakem jsou bílé drápy u obou pohlaví poštolky jižní. Mladí ptáci se zbarvením podobají samici, takže se ve volné přírodě jen problematicky rozlišují. Křídla poštolky jižní dosahují...

Dřemlík tundrový

Dřemlík tundrový

(Falco columbarius)

Dřemlík tundrový je menší než poštolka obecná (Falco tinnunculus) a poštolka rudonohá (Falco vespertinus). Je to nejmenší dravec vyskytující se u nás. Naproti typické siluetě sokolovitého dravce, tedy zašpičatělým křídlům a úzkému, poměrně krátkému ocasu si ho lidé někdy zaměňují s krahujcem obecným (Accipiter nisus). Dospělý sameček je na zádech modrošedý a zespodu rezavě žlutý s tmavšími podélný...

Raroh velký

Raroh velký

(Falco cherrug)

Raroh velký je dravec velký skoro jako káně, od kterého se odlišuje charakteristickými zoubky po obou stranách zobáku (vrchní čelisti) a typickou sokolovitou siluetou, tedy úzkými zašpičatělými křídly a úzkým ocasem. Na rozdíl od sokola stěhovavého (Falco peregrinus) má relativně delší, ke konci se nezužující ocas, který se při manévrování rozprostře. Dále má tmavé, na zádech rezavohnědé peří a po...

Moták lužní

Moták lužní

(Circus pygargus)

Moták lužní je znatelně menší a štíhlejší než káně i moták pilich (Circus cyaneus). Na letové siluetě jsou na úzkých křídlech rozeznatelné pouze čtyři prstové roztažené ruční letky, proto se zdá, že dlouhá křídla jsou na konci užší. Samec je celý šedý s černými loketními letkami, tmavým pásem na vrchní části křídel a bledě rezavými skvrnami po bocích břicha. Na rozdíl od motáka pilicha (Circus cya...

Moták stepní

(Circus macrourus)

Moták stepní je středně velký pták, který má tělo dlouhé 40 až 50 cm. Samec bývá zbarven převážně šedě s tmavými konci křídel, které jsou ze spodní strany čistě bílé. Samice je hnědá se světlejší spodní částí těla. Hnízdí na jihovýchodě Evropy a střední Asii a převážně zimují v Indii, Africe a na jihovýchodě Asie. Vyjímečně zavítají také na západ Evropy a na Britské ostrovy. Živí se malými savci a...

Moták pochop

Moták pochop

(Circus aeruginosus)

Moták pochop připomíná velikostí i zbarvením káně, je však mnohem štíhlejší. Odlišuje se i plachostí a charakteristickým letem, při kterém jsou konce pěti prstových roztažených ručních letek prohnuté vzhůru. Když krouží, křídla netvoří vodorovnou nosnou plochu, ale směřují šikmo vzhůru. Základní zbarvení samce je tmavohnědé. Část křídel a ocas jsou šedé, hlava a krk nažloutlé a břicho rezavé. Neop...

banner right
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tímto souhlasíte. Rozumím