banner top
WM Hunting logo

Česká republika

Header image

Sokolnictví

  • abecedně
  • latinsky
Orlík krátkoprstý

Orlík krátkoprstý

(Circeatus gallicus)

Orlík krátkoprstý je patrně větší než káně. Křídla jsou delší a pěti prstové roztažené letky se na konci zužují. Dospělí ptáci jsou na hřbetě šedohnědí a zespod světlí, s pásy hnědých skvrn táhnoucími se přes hruď a křídla. Hlava, vole, konce letek a pruhy na ocase jsou tmavší. Duhovka očí je žlutá. Mladí ptáci jsou zespodu hnědí s velkými skvrnami. Orlík má holé běháky modrošedé barvy, pokryté še...

Moták pochop

Moták pochop

(Circus aeruginosus)

Moták pochop připomíná velikostí i zbarvením káně, je však mnohem štíhlejší. Odlišuje se i plachostí a charakteristickým letem, při kterém jsou konce pěti prstových roztažených ručních letek prohnuté vzhůru. Když krouží, křídla netvoří vodorovnou nosnou plochu, ale směřují šikmo vzhůru. Základní zbarvení samce je tmavohnědé. Část křídel a ocas jsou šedé, hlava a krk nažloutlé a břicho rezavé. Neop...

Moták stepní

(Circus macrourus)

Moták stepní je středně velký pták, který má tělo dlouhé 40 až 50 cm. Samec bývá zbarven převážně šedě s tmavými konci křídel, které jsou ze spodní strany čistě bílé. Samice je hnědá se světlejší spodní částí těla. Hnízdí na jihovýchodě Evropy a střední Asii a převážně zimují v Indii, Africe a na jihovýchodě Asie. Vyjímečně zavítají také na západ Evropy a na Britské ostrovy. Živí se malými savci a...

Moták lužní

Moták lužní

(Circus pygargus)

Moták lužní je znatelně menší a štíhlejší než káně i moták pilich (Circus cyaneus). Na letové siluetě jsou na úzkých křídlech rozeznatelné pouze čtyři prstové roztažené ruční letky, proto se zdá, že dlouhá křídla jsou na konci užší. Samec je celý šedý s černými loketními letkami, tmavým pásem na vrchní části křídel a bledě rezavými skvrnami po bocích břicha. Na rozdíl od motáka pilicha (Circus cya...

Raroh velký

Raroh velký

(Falco cherrug)

Raroh velký je dravec velký skoro jako káně, od kterého se odlišuje charakteristickými zoubky po obou stranách zobáku (vrchní čelisti) a typickou sokolovitou siluetou, tedy úzkými zašpičatělými křídly a úzkým ocasem. Na rozdíl od sokola stěhovavého (Falco peregrinus) má relativně delší, ke konci se nezužující ocas, který se při manévrování rozprostře. Dále má tmavé, na zádech rezavohnědé peří a po...

Dřemlík tundrový

Dřemlík tundrový

(Falco columbarius)

Dřemlík tundrový je menší než poštolka obecná (Falco tinnunculus) a poštolka rudonohá (Falco vespertinus). Je to nejmenší dravec vyskytující se u nás. Naproti typické siluetě sokolovitého dravce, tedy zašpičatělým křídlům a úzkému, poměrně krátkému ocasu si ho lidé někdy zaměňují s krahujcem obecným (Accipiter nisus). Dospělý sameček je na zádech modrošedý a zespodu rezavě žlutý s tmavšími podélný...

banner right
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tímto souhlasíte. Rozumím