banner top
WM Hunting logo

Česká republika

Header image

Sokolnictví

  • abecedně
  • latinsky
Orel křiklavý

Orel křiklavý

(Aquila pomarína)

Orel křiklavý je o trochu větší než káně, od kterého se liší typickou orlovitou siluetou. Má dlouhá, po celé délce stejně široká "deskovitá" křídla se sedmi prstovými roztaženými ručními letkami a poměrně krátký ocas. Linii křídel přečnívá dopředu vysunutá hlava na dlouhém krku, takže letová silueta dravce ve velké výšce připomíná kříž. Prvních šest prstově roztažených ručních letek má zúžené vnit...

Orel stepní

Orel stepní

(Aquila rapas / nipalensis)

Ve volné přírodě se orel stepní dá jen těžko rozeznat od přibližně stejně velkého orla volavého (Aquila clanga) a orla křiklavého (Aquila pomarina). Široká křídla jsou při letu zakončena sedmi výrazně prstově roztaženými ručními letkami. Dospělí ptáci jsou jednobarevně hnědí, až na černé letky se šedě mramorovanými vnitřními praporci na kraji křídel. Světle vroubené jsou i křídlové krovky. Kormide...

Káně lesní

Káně lesní

(Buteo buteo)

Náš nejhojnější dravec má charakteristickou letovou siluetu s dlouhými, mírně dozadu lomenými křídly s pěti prstovitými roztaženými ručními letkami a s krátkým širokým ocasem s nejméně šesti až deseti úzkými příčnými pruhy. Hlava jen mírně přečnívá přes linii křídel. Zabarvení je nejproměnlivější ze všech našich dravců - od nejčastějšího hnědoskvrnitého typu až po bílohnědé. Mladí ptáci mají na sp...

Káně bělochvostá

Káně bělochvostá

(Buteo Rufinus)

Káně bělochvostá je větší a mohutnější než káně lesní (Buteo buteo). Má širší křídla a i patice ručních letek je výrazněji prstovitě roztažená. Ve zbarvení peří převažuje rezavá barva, jen hlava je světlá. Rezavý ocas je většinou bez příčných pásů. Délka těla je 60 až 65 cm. Rozpětí křídel dosahuje 130 až 155 cm a průměrná hmotnost samce je 1100 g a samice 1300 g. Tento dravec pochází ze Střední...

Káně rousná

Káně rousná

(Buteoo logopus)

Káně rousná je jen o málo větší než káně lesní (Buteo buteo). Siluety obou druhů jsou téměř stejné, jen káně rousná má trochu delší křídla. Dají se však spolehlivě rozpoznat podle zabarvení, jelikož káně rousná má bílý ocas s širokým tmavým pruhem. Navíc má bledší zabarvení, větší tmavé skvrny na břiše a ohybech křídel. Od káněte lesního se odlišuje i opeřením stojáků až po prsty, s výjimkou úzkéh...

Moták pilich

Moták pilich

(Cicus cyaneus)

Moták pilich je štíhlý dravec s dlouhými, poměrně úzkými křídly s pěti při letu roztaženými ručními letkami a dlouhým ocasem. Je menší než káně, ale mnohem mohutnější než moták lužní, oproti kterému má i širší křídla. U tohoto druhu je markantní pohlavní dimorfismus nejen ve velikosti, ale i ve zabarvení peří. Samec je světlešedý. Prstové letky jsou efektně černé, loketní letky šedivě vroubené a n...

banner right
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tímto souhlasíte. Rozumím