banner top
WM Hunting logo

Česká republika

Header image

Sokolnictví

  • abecedně
  • latinsky
Sýc rousný

Sýc rousný

(Aegolius funereus)

Je menší sova, která velikostí i zbarvením připomíná sýčka obecného (Athene noctua). Liší se však od něj především černým polem okolo očí, opeřenýma nohama (odtud jméno "rousný") a vzpřímenějším postojem. Rozeznat pohlaví na základě zbarvení je nemožné. Mláďata jsou celkově červeněji zbarvená a mají tmavý závoj. Sýc rousný je svrchu hnědý, s bílým skvrněním a světlým pruhem při kořeni křídla. Spo...

Kalous pustovka

Kalous pustovka

(Asio flammeus)

Kalous pustovka je nestálý kočovný druh sovy. S rozpětím křídel od 96 do 107 cm, při délce těla 34 až 42 cm a hmostnosti od 300 do 500g patří k středně velkým sovám. Od menšího kalouse ušatého se odlišuje krátkýma málo výraznýma ušima, černým peřím, orámovanýma očima a žlutou duhovkou. Nohy kalouse pustovky jsou opeřené až po prsty. Zobák a drápy jsou černé. Samice i samec jsou stejně zbarveni. N...

Kalous ušatý

Kalous ušatý

(Asio otus)

Kalous ušatý je naše nejrozšířenější a počtem nejhojnější sova.  Výrovi velkému (Bubo bubo) se podobá poměrně dlouhými pérovými "oušky", jakož i zbarvením. Je však mnohem menší. Relativně dlouhá křídla sahají až po konec ocasu, případně přes něj trochu přečnívají. S rozpětím křídel od 84 do 95 cm při délce těla 36 cm a hmotnosti od 220 do 320 g (samec 220 až 280; samice 250 až 370 g) patří mezi s...

Sýček obecný

Sýček obecný

(Athene noctua)

Sýček obecný byl dříve známý také jako sýc obecný. Ve starověkém Řecku byl uznáván jako posvátný pták, jelikož doprovázel bohyni moudrosti a boje Pallas Athenu. Odtud také pochází jeho rodové latinské jméno Athene. Sýček je malá sova velikosti kosa s širokou plochou hlavou a krátkým rýdovákem. Rozšířen je v severní Africe, celé Evropě krom Skandinávského poloostrova, na Blízkém Východě a ve středn...

Výr velký

Výr velký

(Bubo bubo)

Mysliveckou mluvu výra si můžete přečíst zde. Výr velký je naše nejznámější a největší sova. Díky impozantnímu vzhledu, mohutnosti a dravosti je označován za "krále noci" či "nočního orla", což si jako největší evropská sova plně zaslouží. Nad mohutným zobákem září nápadně velké, ohnivě oranžové oči. Prodloužená pírka vytvářejí na hlavě tzv "uši", které mohou být až 9 cm dlouhé. Rozpětím kříd...

Kulíšek nejmenší

Kulíšek nejmenší

(Glaucidium passerinum)

Kulíšek nejmenší je nejmenší evropskou sovou. Přestože je ale tak malý, je dosti odvážný. Žije především v tajze severní Evropy a v některých horských oblastech střední a jižní Evropy. V České republice je silně ohrožený a žije hlavně v oblasti oblasti jižních a západních Čech. Hmotnost samce bývá okolo 60 g, samice až 80 g. Kulíšek nejmenší měří pouhých 16 cm. Rozpětí křídel bývá okolo 40 cm. Sa...

banner right
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tímto souhlasíte. Rozumím