banner top
WM Hunting logo

Česká republika

Header image

Sokolnictví

  • abecedně
  • latinsky
Luňák červený

Luňák červený

(Milvus milvus)

Luňáka červeného si nelze v přírodě splést s žádným jiným dravcem, protože jako jediný má nápadně vykrojený ocas. Vykrojení je zjevné zejména při kroužení, kdy má doširoka roztažený ocas. Hlavu má při letu vysunutou dopředu, křídla jsou poměrně dlouhá a lomená - s pěti roztaženými ručními letkami. Tmavší zabarvení na ohybech křídel je od černých konců ručních letek odděleno světleji zbarveným peří...

Krahujec obecný

Krahujec obecný

(Accipiter nisus)

Krahujec je malý dravec velikosti holuba. Má stejnou letovou siluetu jako jestřáb (krátká, široká křídla a dlouhý, úzký ocas, ale je však mnohem menší). Na spodní straně ocasu má čtyři hnědé příčné pruhy. Dospělí ptáci se podobají jestřábům i zabarvením zejména pak samička, která je šedá se zřetelnými příčnými proužky na světlejším spodku těla. Samec je na zádech modrošedý, ale na rozdíl od jestř...

Káně rousná

Káně rousná

(Buteoo logopus)

Káně rousná je jen o málo větší než káně lesní (Buteo buteo). Siluety obou druhů jsou téměř stejné, jen káně rousná má trochu delší křídla. Dají se však spolehlivě rozpoznat podle zabarvení, jelikož káně rousná má bílý ocas s širokým tmavým pruhem. Navíc má bledší zabarvení, větší tmavé skvrny na břiše a ohybech křídel. Od káněte lesního se odlišuje i opeřením stojáků až po prsty, s výjimkou úzkéh...

Káně lesní

Káně lesní

(Buteo buteo)

Náš nejhojnější dravec má charakteristickou letovou siluetu s dlouhými, mírně dozadu lomenými křídly s pěti prstovitými roztaženými ručními letkami a s krátkým širokým ocasem s nejméně šesti až deseti úzkými příčnými pruhy. Hlava jen mírně přečnívá přes linii křídel. Zabarvení je nejproměnlivější ze všech našich dravců - od nejčastějšího hnědoskvrnitého typu až po bílohnědé. Mladí ptáci mají na sp...

Káně bělochvostá

Káně bělochvostá

(Buteo Rufinus)

Káně bělochvostá je větší a mohutnější než káně lesní (Buteo buteo). Má širší křídla a i patice ručních letek je výrazněji prstovitě roztažená. Ve zbarvení peří převažuje rezavá barva, jen hlava je světlá. Rezavý ocas je většinou bez příčných pásů. Délka těla je 60 až 65 cm. Rozpětí křídel dosahuje 130 až 155 cm a průměrná hmotnost samce je 1100 g a samice 1300 g. Tento dravec pochází ze Střední...

Jestřáb lesní

Jestřáb lesní

(Accipiter gentilis)

Jestřáb sice velikostí připomíná káně, ale zcela se odlišuje letovou siluetou. Má poměrně krátká křídla a dlouhý ocas se širokými tmavými příčnými pruhy. Při pohledu zespodu působí světlejším dojmem. Sameček je asi o třetinu menší než samička. Mladý pták má tmavohnědá záda s bledším lemováním okrajů per a žlutohnědou hruď s výraznými tmavohnědými podélnými skvrnami ve tvaru kapky. Dospělý pták je...

banner right
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tímto souhlasíte. Rozumím