banner top
WM Hunting logo

Česká republika

Header image

Sokolnictví

  • abecedně
  • latinsky
Orel královský

Orel královský

(Aquila heliaca)

Orel královsky je nápadně velký, ale v porovnání s orlem skalním (Aquila chrysaetos) méně obratný dravec. Linii širokých, mírně zahnutých křídel se sedmi prstovými roztaženými ručními letkami v letové siluetě přečnívá dopředu vysunutá hlava. Ocas je relativně kratší s hustým pruhováním, přičemž koncový pruh je širší. Dospělý pták je (až na žlutohnědou hlavu a zadní část krku) tmavě hnědý se světle...

Moták stepní

(Circus macrourus)

Moták stepní je středně velký pták, který má tělo dlouhé 40 až 50 cm. Samec bývá zbarven převážně šedě s tmavými konci křídel, které jsou ze spodní strany čistě bílé. Samice je hnědá se světlejší spodní částí těla. Hnízdí na jihovýchodě Evropy a střední Asii a převážně zimují v Indii, Africe a na jihovýchodě Asie. Vyjímečně zavítají také na západ Evropy a na Britské ostrovy. Živí se malými savci a...

Moták pochop

Moták pochop

(Circus aeruginosus)

Moták pochop připomíná velikostí i zbarvením káně, je však mnohem štíhlejší. Odlišuje se i plachostí a charakteristickým letem, při kterém jsou konce pěti prstových roztažených ručních letek prohnuté vzhůru. Když krouží, křídla netvoří vodorovnou nosnou plochu, ale směřují šikmo vzhůru. Základní zbarvení samce je tmavohnědé. Část křídel a ocas jsou šedé, hlava a krk nažloutlé a břicho rezavé. Neop...

Moták pilich

Moták pilich

(Cicus cyaneus)

Moták pilich je štíhlý dravec s dlouhými, poměrně úzkými křídly s pěti při letu roztaženými ručními letkami a dlouhým ocasem. Je menší než káně, ale mnohem mohutnější než moták lužní, oproti kterému má i širší křídla. U tohoto druhu je markantní pohlavní dimorfismus nejen ve velikosti, ale i ve zabarvení peří. Samec je světlešedý. Prstové letky jsou efektně černé, loketní letky šedivě vroubené a n...

Moták lužní

Moták lužní

(Circus pygargus)

Moták lužní je znatelně menší a štíhlejší než káně i moták pilich (Circus cyaneus). Na letové siluetě jsou na úzkých křídlech rozeznatelné pouze čtyři prstové roztažené ruční letky, proto se zdá, že dlouhá křídla jsou na konci užší. Samec je celý šedý s černými loketními letkami, tmavým pásem na vrchní části křídel a bledě rezavými skvrnami po bocích břicha. Na rozdíl od motáka pilicha (Circus cya...

Luňák hnědý

Luňák hnědý

(Milvus migrans)

Luňák hnědý je přibližně stejně velký jako káně. V porovnání s luňákem červeným (Milvus milvus) má kratší a méně vykrojený ocas. Při kroužení se vykrojení široce roztaženého ocasu téměř ztrácí. Letová silueta se podobá luňákovi červenému, nemá však pět, ale šest ručních letek a tělo i křídla jsou jednobarevně tmavá a to rezavě tmavohnědá. Hlava je bledší. Zvyky, chování i hlasové projevy jsou podo...

banner right
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tímto souhlasíte. Rozumím