banner top
WM Hunting logo

Česká republika

Header image

Lovná zvěř

Mýval severní

Mýval severní

(Procyon lotor)

Domovinou mývala severního je Severní Amerika. V roce 1934 byl dovezen do Německa, odkud se během druhé světové války dostal z kožešinových farem do volné přírody. Pak se postupně rozšířil i do okolních států a tak se s ním lze setkat, i když zřídka také u nás. Patří do čeledi mývalovitých šelem. Jeho zavalité tělo dosahuje délky 50 až 70 cm a hmotnosti až 10 kg, výjimečně i více. Zbarvení krátké...

Tchoř tmavý

Tchoř tmavý

(Putorius putorius)

Tchoř tmavý žije v nižších polohách po celé Evropě. Nejraději má otevřenou krajinu s malými lesíky a křovinami, s dostatkem vodních toků. Najdeme ho však i u lidských sídel. Zavalité tělo tchoře dosahuje délky do 45 cm a hmotnosti do 1 kg. Samice jsou vždy menší. Srst má tmavěhnědou s prosvítající žlutavou podsadou na bocích těla. Spodek těla, nohy a 14 cm dlouhý ocas jsou téměř černé. Na tmavší h...

Zvěř myslivosti škodící Více
Kamzík horský

Kamzík horský

(Rupicapra rupicapra)

Myslivecké pojmenování samec: kamzík; samice: kamzice; mládě: kamzíče Kamzík je původní zvěří Vysokých Tater. Zde žije především na skalnatých hřebenech nad horní hranicí lesa. V zájmu zachování tatranského kamzíka byla v Nízkých Tatrách uměle vytvořena náhradní populace. Také v Čechách žijí kamzíci v Lužických horách a v Jeseníkách. Kamzík má tělo dlouhé 110 až 130 cm, výšku asi 75 cm a hmo...

Sluka lesní

Sluka lesní

(Scolopax rusticola)

Mysliveckou mluvu sluky si můžete přečíst zde. Sluka lesní je tažný pták, který zimuje na jihu Evropy. Má zavalité tělo velikosti koroptve, zbarvené do rezavohněda. Barva připomíná spadané listí. Jejich let je lehký a kolísavý. Velké oči jsou posunuty vysoko na temeno. Zobáček dlouhý 6,5 až 8 cm je přizpůsoben na vytahování potravy zpod listí a ze země. První sluky se u nás zjevují v březnu p...

Hrdlička zahradní

Hrdlička zahradní

(Streptopelia decaocto)

Myslivecké pojmenování samec: holub; samice: holubice; mládě: holoubě Původní zemí hrdličky zahradní je zřejmě Indie, odkud se rozšířila do celé Evropy. Je menší než holub domácí a dosahuje hmotnosti cca 200 g. Je bledě šedá s hnědorůžovým leskem. Dospělí ptáci mají na záhlaví a bocích krku černý pásek. Široký konec ocasu je zespodu bílý. Hrdlička zahradní je rozšířená v parcích, sadech i na...

Prase divoké

Prase divoké

(Sus scrofa)

Myslivecké pojmenování černá zvěř; samec: kňour; samice: bachyně; mládě: sele, markazín; samčí mládě ve druhém roce: lončák; samčí jedinec ve třetím roce: kňourek, sekáč; samičí mládě ve druhém roce: bachyňka O historii a myslivecké mluvě se můžete více dozvědět na tomto odkazu. Lidové pojmenování divočák, štětináč, kudrnáč Obývá velkou část Evropy, Asie, severní Afriku, Japonsko, Sum...

banner right
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tímto souhlasíte. Rozumím