banner top
WM Hunting logo

Česká republika

Header image

Lovná zvěř

Mýval severní

Mýval severní | (Procyon lotor)

Lovná sezóna:
Mýval severní | neloví se

Domovinou mývala severního je Severní Amerika. V roce 1934 byl dovezen do Německa, odkud se během druhé světové války dostal z kožešinových farem do volné přírody. Pak se postupně rozšířil i do okolních států a tak se s ním lze setkat, i když zřídka také u nás. Patří do čeledi mývalovitých šelem. Jeho zavalité tělo dosahuje délky 50 až 70 cm a hmotnosti až 10 kg, výjimečně i více. Zbarvení krátké srsti je žlutošedé až šedohnědé. Na světlejší tváři je široký příčný tmavý pás přes oči, jen špička nosu zůstává bledá. Delší špičatější uši jsou bíle lemované. Huňatý ocas dlouhý asi 25 cm má 4 až 6 tmavých obrouček a konec je vždy černý. Má poměrně dlouhé nohy ukončené 5 dlouhými tenkými prsty se silnými drápy a na prstech má citlivé hmatové orgány. Přední nohy jsou přizpůsobeny pro uchycení potravy. Při chůzi našlapuje na celou plochu chodidla. Pohybuje se dost těžkopádně, většinou poskoky a záda má prohnutá do oblouku jako kočka. Šikovně leze v korunách stromů, z nichž sestupuje bezpečně i hlavou dolů.

Výborně plave. Miluje listnaté a smíšené lesy se starými stromy, s bohatým podrostem v blízkosti řek a jezer. Aktivní je za večerního šera a v noci. Přes den se ukrývá ve skalních a stromových dutinách, ale i na půdách a v zemědělských stavbách. V silných zimách je méně aktivní, ale do zimního spánku neuléhá. Je všežravec a svou potravu si vyhledává pouze ve svém rajónu, který nebývá větší než 80 ha. Při hledání potravy si pomáhá hmatem. Na jaře a v létě vyhrabává ze země larvy hmyzu a žížaly. V mělké vodě chytá korýše, ryby a žáby. Požírá drobné savce i ptáky, obojživelníky a plazy. Větší a rychlejší kořist však nedokáže ulovit. Z rostlinné potravy požírá trávu, listí, různé bobule, ovoce i polní plodiny. Zvláště rád má žaludy, bukvice, kukuřici a oves. Potravu si při konzumaci přidržuje předními tlapkami a v zajetí má ve zvyku si ji mýt ve vodě. Páření medvídků probíhá od ledna do března a po 63 dnech samička vrhá v pelechu 2 až 7 mláďat, která krmí 7 týdnů. Mláďatům se po 3 týdnech otevírají oči a už po 7 týdnech vychází z doupěte. Osamostatňují se v 6. měsíci a dožívají se 6 až 8 let.

 

Ilustrační foto: fotobanka.samphotostock.cz

 

Mýval severní
banner right
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tímto souhlasíte. Rozumím