banner top
WM Hunting logo

Česká republika

Header image

Lovná zvěř

Zajíc polní

Zajíc polní

(Lepus europaeus)

Myslivecké pojmenování samec: zajíc, zaječák; samice: zaječka, zaječice; mládě: zajíče, zajíček Lidové pojmenování matěj, janek, ušák, macek; staroch (starý zajíc), babka (stará zaječka) O historii a původu se více dozvíte zde. Mysliveckou mluvu si můžete přečíst na tomto odkazu. Zajíc žije téměř na celém světě. Nejvíce mu vyhovují nížiny a pahorkatiny v teplých oblastech, kde se stř...

Vrána obecná

Vrána obecná

(Corvus corone)

Myslivecké pojmenování samec: sameček; samice: samička; mládě: vráně Lidové pojmenování vrána obecná šedá: šedivka Vyskytuje se u nás ve dvou poddruzích, které se navzájem i kříží. Je to vrána obecná černá (Corvus corone corone) a vrána obecná šedá (Corvus corone cornix). Vrána obecná může být lehce zaměněna s mladým havranem polním (Corvus frugilegus). V letu ji však lze rozpoznat od...

Vlk obecný

Vlk obecný

(Canis lupus)

Myslivecké pojmenování samec: vlk; samice: vlčice; mládě: vlče Mysliveckou mluvu si můžete přečíst na tomto odkazu. O historii lovu se dozvíte více zde. Postupná domestikace vlka obecného vedla ke vzniku poddruhu a to psa domácího (Canis lupus familiaris). V dřívějších dobách byl rozšířen po celé severní polokouli. Dnes je jeho výskyt značně omezen a na mnoha místech byl zcela vyhuben. U n...

Zvěř myslivosti škodící Více
Tetřívek obecný

Tetřívek obecný

(Tetrao tetrix)

Tetřívek obecný je nejvíce rozšířen v severských oblastech Evropy a Asie. V poslední době jeho počet neustále klesá. Na snižování stavů má vliv meliorace pastvin, turistika a chladné sychravé počasí na jaře v době líhnutí mláďat. Dobře se tetřívkovi daří především na rozsáhlých pasekách po imisních kalamitách a na plochách typu tankodromů, kde se jeho stavy zvýšují. U nás byl tetřívek nejpočetnějš...

Tetřev hlušec

Tetřev hlušec

(Tetrao urogallus)

Myslivecké pojmenování samec: kohout, tetřev; samice: slepice, tetřevice; mládě: kuře, tetřevče Tetřev hlušec se ve střední Evropě vyskytuje jen v některých horských oblastech. Početnější jsou na severu Evropy a na Sibiři. Jejich stavy u nás klesají v důsledku intenzivních hospodářských zásahů do lesního prostředí, rušení turismem, zatížení životního prostředí imisemi a v dřívějších dobách l...

Tchoř tmavý

Tchoř tmavý

(Putorius putorius)

Tchoř tmavý žije v nižších polohách po celé Evropě. Nejraději má otevřenou krajinu s malými lesíky a křovinami, s dostatkem vodních toků. Najdeme ho však i u lidských sídel. Zavalité tělo tchoře dosahuje délky do 45 cm a hmotnosti do 1 kg. Samice jsou vždy menší. Srst má tmavěhnědou s prosvítající žlutavou podsadou na bocích těla. Spodek těla, nohy a 14 cm dlouhý ocas jsou téměř černé. Na tmavší h...

Zvěř myslivosti škodící Více
banner right
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tímto souhlasíte. Rozumím