banner top
WM Hunting logo

Česká republika

Header image

Lovná zvěř

Kachna divoká

Kachna divoká

(Anas platyrhynchos)

Myslivecké pojmenování samec: kačer; samice: kachna, kačena, kačka; mládě: kachně, káče Lidové pojmenování březňačka Mysliveckou mluvu si můžete přečíst zde. Kachna divoká je naší nejpočetnější kachnou a to i díky vypouštění uměle odchovaných kachen určených na odlov. Zdržují se především při stojatých i tekoucích vodách na celém našem území. V zimním období se kachny přesouvají na ji...

Husa velká (divoká)

Husa velká (divoká)

(Anser anser)

Myslivecké pojmenování samec: houser; samice: husa; mládě: house Letním domovem husy divoké jsou jezera lemovaná porostem rákosů v severských oblastech. Od srpna do listopadu létají husy divoké v pravidelných klínovitých útvarech na zimoviště do středomoří, aby se zase na jaře vrátily na svá severní hnízdiště. V Čechách hnízdí hlavně na rybnících v oblastech jižních Čech a Moravy.  Husa div...

Polák velký

Polák velký

(Aythia ferina)

Myslivecké pojmenování samec: kačer; samice: kachna, kačena, kačka; mládě: kachně, káče Polák velký hnízdí na celém území Čech, Moravy a Slezska. Patří do skupiny potápivých kachen. Pro tuto skupinu je typický poměrně krátký krk s kulatou hlavou, širokým zobákem a krátkým zavalitým tělem s nohama posunutýma do zadní části těla a značně od sebe vzdálenýma. Mezi předními prsty je velká plovací...

Jeřábek lesní

Jeřábek lesní

(Bonasa bonasia)

Mysliveckou mluvu jeřábka si můžete přečíst zde. Jeřábek u nás žije skrytým způsobem života na omezené části naší republiky. Mnohem více je rozšířen v severní Evropě a v oblastech tajgy severní Asie. Dosahuje velikosti koroptve, váží od 320 g až 500 g. Kohout je jen o trochu větší než slepice. Rozpětí křídel bývá do 60 cm. Kohout má na hlavě chocholku, nad očima červené lisinky a brada a hrdl...

Holub hřivnáč

Holub hřivnáč

(Columba palumbus)

Myslivecké pojmenování samec: holub; samice: holubice; mládě: holoubě Lidový název sukáč Holub hřivnáč je náš největší holub. Dosahuje hmotnosti 400 - 700 g a v rozpětí křídel až 75 cm. Je modrošedě zbarvený, vole má červenošedé, prsa a šíje mají fialovokovový lesk. Ze strany na krku má půlměsíčkovité výrazné bílé skvrny se zelenkavou obrubou, ty však mladým holubům chybí. Na křídlech...

Vrána obecná

Vrána obecná

(Corvus corone)

Myslivecké pojmenování samec: sameček; samice: samička; mládě: vráně Lidové pojmenování vrána obecná šedá: šedivka Vyskytuje se u nás ve dvou poddruzích, které se navzájem i kříží. Je to vrána obecná černá (Corvus corone corone) a vrána obecná šedá (Corvus corone cornix). Vrána obecná může být lehce zaměněna s mladým havranem polním (Corvus frugilegus). V letu ji však lze rozpoznat od...

banner right
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tímto souhlasíte. Rozumím