banner top
WM Hunting logo

Česká republika

Header image

Lovná zvěř

Holub hřivnáč

Holub hřivnáč | (Columba palumbus)

Lovná sezóna:
Holub hřivnáč | 01.08 - 31.10

Myslivecké pojmenování

  • samec: holub; samice: holubice; mládě: holoubě

Lidový název

  • sukáč

Holub hřivnáč je náš největší holub. Dosahuje hmotnosti 400 - 700 g a v rozpětí křídel až 75 cm. Je modrošedě zbarvený, vole má červenošedé, prsa a šíje mají fialovokovový lesk. Ze strany na krku má půlměsíčkovité výrazné bílé skvrny se zelenkavou obrubou, ty však mladým holubům chybí. Na křídlech je bílé zrcadlo a na ocase široký bílý pás s koncovým černým pásem. Zobák a nohy jsou červené. Přilétá k nám v březnu a zdržuje se v lesích do nadmořské výšky 1 300 m. Obsazuje polní remízky nebo větší lesní parky. Jeho potravou jsou zrniny, žaludy, bukvice, semena jehličnanů a někdy i hmyz a hlemýždi. Polykají však i drobné kamínky pro lepší trávení. Na pole za potravou často létají v hejnech, večer i ráno. Rádi navštěvují potůčky i napájedla. Při odletu hlasitě plácají křídly. Už v dubnu začínají zásnubní lety. Tehdy holub vystartuje z vrcholku stromu prudce vzhůru a pak plachtí šikmo dolů. Někdy se dvoří i na zemi tak, že samec chodí za samičkou a dělá hluboké předklony, rozprostírá ocas a dělá několik poskoků na obou nohách. Přitom tlumeně vrká. Hnízda si dělají v korunách stromů nebo obsazují opuštěná hnízda jiných ptáků. Samička snáší jen 2 vejce a sedí na nich střídavě oba partneři asi 17 dní. Vylíhlá mláďata rodiče intenzivně krmí z volete, později i semeny. Po 25 dnech mladé vylétají z hnízda a dospělí se připravují na nové hnízdění. Hnízdí dvakrát až třikrát do roka, od dubna do srpna. Jejich nepřáteli v přírodě jsou jestřábi, sokoli stěhovaví, lišky a kuny. Krkavcovití ptáci se naučili jim plenit hnízda. Na podzim, v říjnu až listopadu odlétají do teplejších míst (středozemí, severozápad Afriky).

Holuba hřivnáče velmi připomíná holub doupňák (Columba oenas), který se nejčastěji zdržuje v hlubokých listnatých a smíšených lesích s dostatkem starých stromů. Je menší než holub hřivnáč, dosahuje hmotnosti nejvýše 300 g a nemá na krku bílé skvrny ani bílé zrcadlo na křídlech. Dospělý doupňák má však na bocích krku lesklou zelenou skvrnu. Hnízdí v dutinách stromů, skal i budov. Dvakrát až třikrát ročně samička snáší cca dvě vejce. Tento holub k nám přilétá v březnu a odlétá v říjnu.

 

 

 

Foto: fotobanka samphotostock.cz

 

 

 

Holub hřivnáč
banner right
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tímto souhlasíte. Rozumím