banner top
WM Hunting logo

Česká republika

Header image

Lovná zvěř

Jeřábek lesní

Jeřábek lesní

(Bonasa bonasia)

Mysliveckou mluvu jeřábka si můžete přečíst zde. Jeřábek u nás žije skrytým způsobem života na omezené části naší republiky. Mnohem více je rozšířen v severní Evropě a v oblastech tajgy severní Asie. Dosahuje velikosti koroptve, váží od 320 g až 500 g. Kohout je jen o trochu větší než slepice. Rozpětí křídel bývá do 60 cm. Kohout má na hlavě chocholku, nad očima červené lisinky a brada a hrdl...

Jelenec viržinský (běloocasý)

Jelenec viržinský (běloocasý)

(Odocoileus virginianus)

Mysliveckou mluvu si můžete přečíst na tomto odkazu. Na chov v oborách si zvykl také jelenec viržinský, který pochází z Ameriky. Dosahuje hmotnosti 60 až 80 kg. Zbarvení srsti je v létě žlutočervené, v zimě šedé. Výrazné bílé skvrny jsou kolem očí, nosu a na krku pod bradou. Také zrcadlo je bílé. Delší ocas je od spodu bílý s tmavým lemováním. Paroží je obloukovitě zahnuté dopředu a dosahuje...

Jelen sika japonský

Jelen sika japonský

(Cervus nippon nippon)

Myslivecké pojmenování samec: jelen; samice: laň; mládě: kolouch   Již samotné jméno jelena siky japonského napovídá, že nepatří k naší původní zvěři. Druhové jméno jasně říká, že pochází z východní Asie. U nás je najdeme v rozsáhlejších lesích, nejraději však obývají lesy smíšené. Vyskytují se např. na Moravě a v západních Čechách. Jelen sika patří mezi býložravce. Jejich potravou jsou ob...

Jelen evropský (lesní)

Jelen evropský (lesní)

(Cervus elaphus)

Myslivecké pojmenování samec: jelen; samice: laň; mládě: kolouch; mladý jelen: špičák, špígr; mladá laň: šmola O historii a původu se více dozvíte zde. Mysliveckou mluvu si můžete přečíst na tomto odkazu. Na území České a Slovenské republiky žijí dvě rasy jelena evropského (lesního). A to jelen středoevropský (Cervus elaphus hippelaphus), který pobývá v Čechách, na Moravě a na Slovensku zá...

Husa velká (divoká)

Husa velká (divoká)

(Anser anser)

Myslivecké pojmenování samec: houser; samice: husa; mládě: house Letním domovem husy divoké jsou jezera lemovaná porostem rákosů v severských oblastech. Od srpna do listopadu létají husy divoké v pravidelných klínovitých útvarech na zimoviště do středomoří, aby se zase na jaře vrátily na svá severní hnízdiště. V Čechách hnízdí hlavně na rybnících v oblastech jižních Čech a Moravy.  Husa div...

Hrdlička zahradní

Hrdlička zahradní

(Streptopelia decaocto)

Myslivecké pojmenování samec: holub; samice: holubice; mládě: holoubě Původní zemí hrdličky zahradní je zřejmě Indie, odkud se rozšířila do celé Evropy. Je menší než holub domácí a dosahuje hmotnosti cca 200 g. Je bledě šedá s hnědorůžovým leskem. Dospělí ptáci mají na záhlaví a bocích krku černý pásek. Široký konec ocasu je zespodu bílý. Hrdlička zahradní je rozšířená v parcích, sadech i na...

banner right
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tímto souhlasíte. Rozumím