banner top
WM Hunting logo

Česká republika

Header image

Lovná zvěř

Zajíc polní

Zajíc polní

(Lepus europaeus)

Myslivecké pojmenování samec: zajíc, zaječák; samice: zaječka, zaječice; mládě: zajíče, zajíček Lidové pojmenování matěj, janek, ušák, macek; staroch (starý zajíc), babka (stará zaječka) O historii a původu se více dozvíte zde. Mysliveckou mluvu si můžete přečíst na tomto odkazu. Zajíc žije téměř na celém světě. Nejvíce mu vyhovují nížiny a pahorkatiny v teplých oblastech, kde se stř...

Sojka obecná

Sojka obecná

(Garrulus glandarius)

Sojka je nejpestřeji zbarvený krkavcovitý pták, který dosahuje velikosti hrdličky a těžce létá. Je oranžovohnědá s černým ocasem a zobákem, růžovooranžovými končetinami a hnědýma očima. Na křídlech má modrá pírka s černými příčnými proužky a pod okem černou podélnou skvrnu. Na hlavě má prodloužené peří, které při vztyčení vytváří chochol. Obývá listnaté, smíšené i jehličnaté lesy a v poslední době...

Lyska černá

Lyska černá

(Fulica atra)

Myslivecké pojmenování samec: sameček; samice: samička; mládě: mládě Lyska černá hnízdí téměř na celém našem území. V posledních letech došlo k poklesu jejich stavů a to zejména jako důsledek intenzivního chovu ryb a botulismu. Obě pohlaví jsou téměř stejně velká a stejně zbarvená. Lyska je celá černá a dosahuje hmotnosti do 800 g. Nápadná je na ní bílá lysina na čele, bílý špičatý zobák a č...

Kočka divoká

Kočka divoká

(Felis silvestris)

Kočka divoká byla ve většině evropských států již téměř vyhubena. Dnes žije v hustých lesích jihovýchodní Evropy, v Polsku, Maďarsku a na celém Balkáně. Najdeme ji převážně v listnatých lesích v nižších polohách. Její lovecký rajón bývá asi 50 ha a opouští ho jen v zimě při nedostatku potravy nebo v době páření. Značkuje si ho výměšky žláz na tlapkách, močí a trusem, který zanechává na hranici své...

Daněk skvrnitý

Daněk skvrnitý

(Dama dama)

Myslivecké pojmenování samec: daněk; samice: daněla; mládě: daňče; mladý daněk: špičák, špígr; mladá daněla: šmola O historii a původu se více dozvíte zde. Mysliveckou mluvu si můžete přečíst na tomto odkazu. Původním domovem daňka je oblast východního středozemí a Malé Asie. Odtud se už ve středověku začali daňci dovážet do parků a obor evropských států jako okrasná zvěř. Původně u nás by...

Havran polní

Havran polní

(Corvus frugilegus)

Havran žije v hnízdních koloniích - často společně s volavkami a kormorány. Hlavně v lužních lesích, parcích blízko polí a vody. V rozsáhlých lesních komplexech se nevyskytuje. Jeho četnost se zvyšuje zvláště v zimním období, kdy k nám přilétají velká hejna ze severovýchodu. Zbarvení havranů je černé s purpurovým leskem. Prodloužené peří na slabinách vytváří střapaté kalhotky. Starší jedinci mají...

banner right
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tímto souhlasíte. Rozumím