banner top
WM Hunting logo

Česká republika

Header image

Lovná zvěř

Havran polní

Havran polní | (Corvus frugilegus)

Lovná sezóna:
Havran polní | 16.10 - 28.02

Havran žije v hnízdních koloniích - často společně s volavkami a kormorány. Hlavně v lužních lesích, parcích blízko polí a vody. V rozsáhlých lesních komplexech se nevyskytuje. Jeho četnost se zvyšuje zvláště v zimním období, kdy k nám přilétají velká hejna ze severovýchodu. Zbarvení havranů je černé s purpurovým leskem. Prodloužené peří na slabinách vytváří střapaté kalhotky. Starší jedinci mají kolem kořene štíhlého zobáku světlešedou lysinu. Dosahují hmotnosti 500 g a rozpětí křídel je kolem 90 cm. Havran se živí především hmyzem, ale nepohrdne ani myší. Z rostlinné potravy jsou to semena a kulturní plodiny. Potravu si obvykle vyhledává na polích a smetištích. Havrani žijí v trvalých párech a hnízda si budují na vysokých stromech, někdy i na budovách. V době tokání, což bývá v březnu až dubnu, se samci uklání před svými družkami, pak vysoko krouží a pronikavě krákají. Mladí ještě nespáření samci, někdy svádějí souboje o přízeň samic. Pokud by se k hnízdní kolonii přiblížil dravý pták, tak proti němu všichni havrani vzlétnou s hlasitým krákáním. V polovině dubna snáší samice 4 až 5 vajec a hned po snesení prvního vejce na hnízdo usedne. Vylíhlá mláďata nejsou většinou stejně stará a tedy ani velká. Samice sedí na snůšce 16 až 18 dní a v té době ji samec nosí do hnízda potravu. O vylíhlá mláďata se starají oba rodiče a potravu jim přinášejí ve vole. Po 30 dnech mláďata vylétají z hnízda.

 

 

Havran polní
banner right
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tímto souhlasíte. Rozumím