banner top
WM Hunting logo

Česká republika

Header image

Tipy pro vás

Zvěřina a legislativa IV. část

Zvěřina a legislativa IV.  část

Pokračujeme v tématu zvěřina a legislativa.

Toto téma jsme představili již ve třech předchozích článcích, které si můžete přečíst zde:

zvěřina 1. část

zvěřina 2. část

zvěřina 3. část.

 

Restaurace

Pokud by chtěla brát zvěřinu v kůži nebo peří, musí být maloobchodním zařízením, které je krajskou veterinární správou registrováno jako zařízení určené pro zacházení se zvěřinou a mít oddělené prostory pro skladování nestažené zvěře, pro stahování, apod. Zvěřina musí být vyšetřena minimálně proškolenou osobou. Divočák musí být vždy vyšetřen na přítomnost svalovce s vyhovujícím výsledkem.

Pokud bude chtít brát maso a výrobky z volně žijící zvěře, je restaurace běžným maloobchodním zařízením.

  • Příklady:

Jsem uživatel honitby a chci dodat do restaurace zvěřinu v kůži. Můžu ji dodat v rámci malého množství restauraci, která je zaregistrována jako maloobchodní zařízení určené pro zacházení se zvěřinou a nachází se v mém nebo sousedním kraji.

Pokud chci do restaurace dodat již stažený kus, nebo jen části masa, musím být sám registrován jako maloobchodní zařízení určené pro zacházení se zvěřinou a pak mohu dodávat týdně 33 % z toho, co stáhnu nebo vybourám nebo zpracuji, ale zase jen do restaurace v mém nebo sousedním kraji. Restaurace nemusí být v tomto případě, kdy bere již staženou zvěř, zaregistrována jako maloobchodní zařízení určené pro zacházení se zvěřinou.

Stejně tak mohu dodat maso a výrobky do jiné maloobchodní prodejny v mém nebo sousedním kraji, ale nesmím přesáhnout dohromady 33 % za týden.

Tombola

Dodávání ulovené volně žijící zvěře v kůži nebo srsti do tomboly se více méně vymyká předpisům Evropské unie, nicméně se stále jedná o uvádění potraviny na trh a řídí se proto národními předpisy.

Zvěřina dodaná do tomboly musí být ze zákona o veterinární péči zdravotně nezávadná, musí být prohlédnuta proškolenou osobou nebo veterinárním dozorem, a pokud je to divočák (nebo jiná vnímavá zvěř), musí mít vyhovující vyšetření na svalovce provedené trávicí metodou v akreditované laboratoři.

Všechno ostatní, jako je např. teplota a způsob skladování, nejsou dány, ale je nutno vycházet z požadavku zdravotní nezávadnosti. Rovněž se musí přihlížet k nákazové situaci v kraji, aby nedocházelo k rozvlékání případné nákazy.

Akce, na které proběhne tombola, není prodejním místem, proto nemusí být její místo ani schváleno ani registrováno krajskou veterinární správou.

 

Pohoštění na plese a akce typu zvěřinové hody

Pokud jde o ples nebo zvěřinové hody, kde se zvěřina připravuje v restauraci, nebo jiném stravovacím zařízení, jsou podmínky popsány výše u restaurací.

Pokud jde o jinou formu přípravy jídla, nejsou pro zvěřinu stanoveny podmínky, kromě těch, které jsme vyjmenovali u tomboly. Vše se pak řídí podmínkami pro veřejné stravování.

 

Dodatek

Předpisy Evropské unie rozdělují teploty skladování dle druhu zvěře.

  • Velká volně žijící zvěř musí být skladována do 7°C, drobná do 4 °C.

Maloobchodní zařízení registrované krajskou veterinární správou jako zařízení určené pro zacházení se zvěřinou (přichází sem zvěřina v kůži nebo peří) a potravinářské podniky dodávající maso volně žijící zvěře a výrobky z masa volně žijící zvěře v rámci své maloobchodní činnosti, musí již splňovat některé podmínky nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 853/2004, které jsou vyjmenovány v § 14b vyhlášky 191/2013 Sb. (novela vyhlášky 128/2009 Sb.).

 

MVDr. Tamara Latini

Ústřední veterinární správa Státní veterinární správy

 

banner right