banner top
WM Hunting logo

Česká republika

Header image

Tipy pro vás

Zvěřina a legislativa II. část

Zvěřina a legislativa II. část

Pokračujeme v tématu zvěřina a paragrafy. V minulém článku jste se mohli dozvědět, jak zacházet se zvěřinou ihned po honu. Dnes si toto téma rozebereme ještě podrobněji.

1. Možnost - osobní spotřeba

Jsem lovec (účastník lovu) a chci zvěřinu konzumovat doma jen se svou rodinou. Nebo jsem uživatel honitby a chci zvěřinu prodat přímým účastníkům lovu. Taková zvěřina nemusí být prohlédnuta ani veterinářem, ani proškolenou osobou.

Stáhnu si ji doma sám a zpracovávám si ji sám. Zvěřinu konzumuji na své riziko.

  • !!!! Pozor ale, pokud jde o divočáka, musí být vždy nejprve vyšetřen na svalovce - trichinelu (vyšetření je povinnost uživatele honitby).
  • Toto je jediný případ, kdy vyšetření může být provedeno kompresní metodou nebo trávicí metodou bez akreditace (ale osobou, které krajská veterinární správa vydala povolení k provádění laboratorní, popřípadě jiné veterinární diagnostické činnosti za účelem vyšetření zvěřiny na přítomnost svalovce). Ve všech ostatních případech musí být vyšetření provedeno trávicí metodou v akreditované laboratoři. Bez vyšetření by se neměl divočák vůbec zpracovávat, protože i kůže a ořezy se musí v případě nevyhovujícího výsledku likvidovat podle nařízení veterinárního dozoru, aby nedošlo k rozvlékání parazita. Tato zvěřina, pro přímé účastníky lovu, se nezapočítává do malého množství.

2. Možnost – přímé dodání konečnému spotřebiteli

Prodávám zvěřinu v kůži nebo peří přímo nějakému zájemci a jde o prodej pro spotřebu v domácnosti spotřebitele. Takováto zvěřina musí být vyšetřena minimálně proškolenou osobou. Divočák musí být vždy vyšetřen na přítomnost svalovce s vyhovujícím výsledkem. Zvěřinu si stahuje a zpracovává spotřebitel sám. Zvěřina by měla být dodávána s plombou (spárkatá zvěř) a lístkem o původu zvěře. Tato zvěřina, pro přímý prodej spotřebiteli, se započítává do malého množství.

3. Možnost - maloobchodní prodejna

Prodávám zvěřinu v kůži nebo peří do maloobchodní prodejny. Zvěřina musí být vyšetřena minimálně proškolenou osobou. Divočák musí být vždy vyšetřen na přítomnost svalovce s vyhovujícím výsledkem. Jak bylo řečeno výše, prodejna musí být na území kraje, kde byl kus uloven, nelze ji tedy vozit kamkoliv. Kus musím dodat do prodejny s plombou (spárkatá zvěř) a lístkem o původu zvěře. Prodejce (prodavač) pak musí ke kusu připojit dobře viditelné upozornění „Zvěř byla vyšetřena proškolenou osobou – určena po tepelné úpravě ke spotřebě v domácnosti spotřebitele“ (vzor tohoto upozornění je v příloze 4 vyhlášky č. 289/2007 Sb.).

 

Kus si stahuje spotřebitel doma sám. Tato zvěřina pro prodej/dodání do maloobchodní prodejny, se započítává do malého množství.

 

MVDr. Tamara Latini

Ústřední veterinární správa Státní veterinární správy

 

 

 

 

 

banner right