Zvěřina a legislativa III. část
Pokračujeme v tématu zvěřina a její prodej. Toto téma jsme řešili již ve dvou předchozích článcích, které si můžete přečíst zde:
4. Možnost - maloobchodní zařízení
Zvěřinu v kůži nebo peří prodám/dodám do maloobchodního zařízení, které bylo krajskou veterinární správou registrováno jako zařízení určené pro zacházení se zvěřinou a které je na území kraje, v němž byla zvěř ulovena, nebo krajů sousedních.
Zvěřina musí být vyšetřena minimálně proškolenou osobou. Divočák musí být vždy vyšetřen na přítomnost svalovce s vyhovujícím výsledkem.
Jde o potravinářské podniky dodávající maso volně žijící zvěře a výrobky z masa volně žijící zvěře v rámci své maloobchodní činnosti.
Zvěřina musí být dodávána s plombou (spárkatá zvěř) a lístkem o původu zvěře. Tato zvěřina, pro prodej/dodání do maloobchodního zařízení, se započítává do malého množství.
5. Možnost – chci prodávat/dodávat stažené, nebo stažené a rozbourané kusy volně žijící zvěře
Pokud chci zvěřinu stahovat a pak s ní dále nakládat, pak musím být minimálně maloobchodní zařízení, které bylo krajskou veterinární správou registrováno jako zařízení určené pro zacházení se zvěřinou.
Zvěřina musí být vyšetřena minimálně proškolenou osobou. Divočák musí být vždy vyšetřen na přítomnost svalovce s vyhovujícím výsledkem.
Podmínky, co musí splňovat prostory, jsou dány nařízením Evropského parlamentu a rady (ES) č. 852/2004, zejména v příloze II k tomuto nařízení a některé zmírňující požadavky z těchto požadavků jsou pak stanoveny v naší vyhlášce č. 128/2009 Sb., ve znění pozdějších úprav (poslední úprava vyhláškou č. 191/2013 Sb.).
Zvěřina, která sem přichází, musí být ulovena v kraji, kde mám toto maloobchodní zařízení, nebo v krajích sousedních.
Z toho plyne, že zde mohu zpracovávat i zvěřinu od jiných uživatelů honiteb, kteří mi mohou dodávat zvěřinu v rámci svého malého množství, pokud byla tato zvěřina ulovena v mém nebo sousedním kraji.
Za maloobchodní zařízení je v tomto případě považován potravinářský podnik, jehož týdenní produkce je:
- bourá nejvýše 150 kg vykostěného masa velké volně žijící zvěře, nebo tomu odpovídající množství nevykostěného masa velké volně žijící zvěře,
- porcuje nejvýše 35 kg masa drobné volně žijící zvěře a
- vyrábí nejvýše 350 kg výrobků z masa této zvěře.
V tomto případě stačí jen registrace a zvěřina nemusí být prohlédnuta veterinárním dozorem, ale jen proškolenou osobou, divočák musí mít vyšetření na svalovce.
Pořád ale zůstává podmínka malého množství. Mohu zde tedy zpracovat za výše uvedených podmínek jen 30 % kusů z celkového množství volně žijící zvěře ulovené za rok ve vlastní honitbě, a až 30 % kusů od uživatelů jiných honiteb pokud byla zvěř ulovena v mém kraji nebo v krajích sousedních. Pozor, do těchto 30 % ks pro malé množství se počítají i kusy prodané přímo konečnému spotřebiteli a do maloobchodní prodejny.
Pokud mám zaregistrováno maloobchodní zařízení určené pro zacházení se zvěřinou, mohu prodávat vše přímo konečnému spotřebiteli. Dále můžu v rámci své maloobchodní činnosti dodávat maso volně žijící zvěře nebo výrobky z masa volně žijící zvěře jinému maloobchodnímu zařízení (například restauraci), ale jen, pokud jde o okrajovou a omezenou činnost, tím je míněno, že množství dodávaného masa a výrobků z volně žijící zvěře jinému maloobchodnímu zařízení nesmí za týden překročit:
- 1. 33 % vyrobeného vykostěného masa volně žijící zvěře, anebo tomuto odpovídající množství nevykostěného masa velké volně žijící zvěře,
- 2. 33 % vyrobeného masa volně žijící zvěře, jde-li o maso drobné volně žijící zvěře,
- 3. 33 % vyrobených výrobků z masa volně žijící zvěře.
Vše, co je nad uvedená procenta, musí být prodáno konečnému spotřebiteli přímo v místě.
- (Příklad: Vybourám za týden 150 kg masa z velké volně žijící zvěře. Tento týden tedy můžu 49,5 kg prodat dalším maloobchodním zařízením a 101,5 kg musím prodat přímo konečnému spotřebiteli v místě. Další týden vybourám jen 75 kg velké volně žijící zvěře. Prodat dalším maloobchodním zařízením mohu tento týden jen 24,75 kg a 50,25 kg musím prodat přímo konečnému spotřebiteli v místě.)
Pozor, 33 % se vztahuje vždy k jedné ze tří vyjmenovaných komodit a ne celkovému množství masa a výrobků. Pokud například vybourám 50 kg velké zvěře, 20 kg malé zvěře a zpracuji 30 kg výrobků, a malou zvěř a výrobky prodám všechny přímo spotřebiteli v místě, a velkou zvěř chci dát do jiných maloobchodních zařízení, mohu jen 33 % z 50 kg, nikoliv z 50+20+30 kg.
Jiné maloobchodní zařízení toto maso a výrobky z masa volně žijící zvěře (ode mne) pak dodává přímo konečnému spotřebiteli, nebo opracovává na výslovné přání konečného spotřebitele. Pokud je to stejné maloobchodní zařízení jako já (omezená a okrajová činnost) může dodávat dalšímu maloobchodnímu zařízení zase jen 33 % z toho, co zpracovává.
MVDr. Tamara Latini
Ústřední veterinární správa Státní veterinární správy