banner top
WM Hunting logo

Česká republika

Header image

Tipy pro vás

Chrutí Jezevce stále probíhá - aktuálně v přírodě

Chrutí Jezevce stále probíhá - aktuálně v přírodě

Období chrutí Jezevce lesního probíhá od jara do léta. Po úspěšném aktu je březost Jezevčice dlouho utajená. Mláďata se rodí až následující rok v březnu. V noře Jezevčice vrhá zpravidla 3-5 Jezevčat. 

 

Zoologicky patří jezevec lesní mezi naše šelmy lasicovité. Jeho způsob života tomu však moc nenapovídá, hlavně proto, že se jezevec ukládá k zimnímu spánku. K těmto účelům si jezevec vyhrabává v podzemí rozsáhlé nory, které jsou, díky své velikosti, myslivci nazývány hrady.

Potkat toto krásně pruhované zvíře přes den je prakticky málo pravděpodobné. Jezevec je nočním tvorem a to i při shánění potravy. Pro myslivost není takovou hrozbou jako ostatní šelmy žijící na našem území. Jeho potravu tvoří převážně hmyz, hraboši, rostliny a rád likviduje pozůstatky uhynulých zvířat. Pro lesní a polní krajinu je tak jezevec hodně přínosným zvířetem. Na druhou stranu nikdy nepohrdne malým zajíčkem a v jarním období dosti likviduje ptačí hnízda. V zimním období by měl problémy se uživit, proto se pravidelně ukládá k zimnímu spánku. Ten je nepravidelný a jezevec se několikrát za zimu probudí aby se vyprázdnil a napil.

 

Více informací o Jezevci lesním se můžete dočíst ZDE.

Mysliveckou mluvu Jezevce lesního si můžete připomenout ZDE.

Jak šel čas s Jezevcem a jeho lovem se dozvít ZDE.

 

 

Ilustrační foto: fotobanka.samphotostock.cz

banner right
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tímto souhlasíte. Rozumím