banner top
WM Hunting logo

Česká republika

Header image

Myslivecký odborník radí

Závěry trojnásobné systém Webley, Nimrod, Brenneke

Závěry trojnásobné systém Webley, Nimrod, Brenneke

Pokračujeme v popisu závěrů trojnásobných. Připomenout si předešlou část můžete zde.

Systém Webley je trojnásobný  závěr, který vynalezl E. Webley z Birminghamu v roce 1885. Je to jeden z nejpevnějších závěrů u zbraní se sklopnými hlavněmi. Je to v podstatě šroubový závěr.

Do hlavy lůžka je shora našroubované velké závitové těleso, jehož spodní část závitu dosedá na zesílený výstupek prodloužení hlavně a tím tlačí hlaveň směrem dolů a uzamyká jí v lůžku. Tím dochází ke spolehlivému a pevnému uzamčení zbraně.

Závěrové těleso se ovládá horní závěrovou páčkou. Odsunutím páčky doprava se závěrové těleso po spirále nadzvedne a tím uvolní výstupek hlavní, který projde drážkou v závitu tělesa a je možné hlavně sklopit (obr. 14). Předností tohoto závěru je jeho velká pevnost. Další jeho předností je svislý pohyb uzamykacího prvku.

Tento druh závěru je u nás málo známý a používá se jen vyjímečně.

 

 

Systém Nimrod – němečtí puškaři v Suhlu navrhli a vyrobili „nosový závěr“, který dostal obchodní označení Nimrod.

Základní částí závěru je dvojitý spodní klín, kombinovaný s horním příčným čepem Greenerem

Pro zvýšení stability zbraně, zejména ve směru podélného namáháni, kde celou sílu namáhání nese příčný čep hlavní, byl v přední části zadního háku vytvořen výstupek, který sahá přes celou šířku spodní dosedací plochy obou hlavní.

Tento výstupek (nos) zapadá do souhlasné drážky vytvořené v lůžku. Tímto uspořádáním uzamykacích ploch se v podstatě zvyšuje pevnost celého uzamykacího mechanismu. Protože výstupek svým tvarem připomíná nos, nazývá se tento typ závěru také „nosový závěr" (obr. 15).

 

Systém Brenneke

Podobnou myšlenkou uzamčení hlavní proti odtažení od čelní plochy lůžka (jako u předchozího systému) se zabýval též německý puškař Wilhelm Brenneke z Lipska.

Brenneke upravil zbraň opatřenou dvojitým spodním hákem a příčným Greenerovým závěrem tak, že vytvořil na spodní části hlavni po bocích další dva boční háky, které zapadají do drážek v bocích lůžka.

To znamená že hlavně mají v podstatě tři uzamykací háky. Účel těchto háků je dvojí. Zasunutím do lůžka vytvářejí dostatečnou oporu proti posunutí hlavní dopředu při výstřelu a též brání rozkyvu hlavní do stran. Uzamčení je v tomto případě prakticky čtyřnásobné. Dva boční háky, hlavní hák hlavní a příčný horní Greenerův závěr. V brokovnici působí tento závěr příliš robustně, ale uplatňuje se zejména u dvojáků a trojáků (obr. 16).

Zveřejněný text je obsažen v publikaci Tomáš Křivjanský: Myslivecké střelectví, kterou vydalo vydavatelství EPOS (www.epos.sk) v tištěné podobě.

13.06.2017
Tomáš Krivjanský
Zpět
banner right